Quantcast
Channel: www.roeselienraimond.com
Viewing all 83 articles
Browse latest View live

114.Dear Lady. Een bijzondere vos en haar verhaal

$
0
0

Lieve Teekoogje (aka “Lady”) ,

Schahttig vossenwelpjeHet eerste moment dat ik je zag was je ZO klein…. en je had zo’n bijzonder vossengezichtje dat ik niet eens kon fotograferen, alleen maar kon kijken…. Bijna alsof of je een ander, nieuw diersoort was. Je was grappig en ….anders en ver voorbij schattig. Al snel bleek dat je niet alleen anders uit zag, maar ook anders wás. Je groeide minder hard, je vacht was van ander materiaal en terwijl je broertje en je zusje heel wijselijk afstand hielden van dat onbekende mens liep jij gewoon super dapper vlak langs mijn voeten. En ik zag dat je nog veel kleiner was dan ik had gedacht. Een miniwelpje…
baby_fox-900x600

Uren en uren en uren zat ik alleen bij de burcht te wachten. In de periode dat jij en je broertjes klein waren leek het wel onophoudelijk te regenen en het was veel te koud voor de tijd van het jaar. Alles was vies, doorweekt, koud en zompig. Het waren uren waarin ik me afvroeg wat ik daar deed. Tot jij uit het niets opdook. Het leek wel alsof het dan spontaan droog werd en de zon ging schijnen. Wat je dacht…géén idee. Soms zat je gewoon lekker naast me. soms keek je naar me. Je was totaal niet bang en ook niet overmatig geïnteresseerd. Ik was gewoon meubilair. Ongevaarlijk meubilair. Uiteindelijk viel je meestal in slaap. Vaak genoeg gewoon buiten in de regen. je was nog maar een peutervos, dus je had veel slaap nodig. Je rolde je op in een pol gras, deed je ogen dicht en sliep. En ik mocht de wacht houden. Als het regende ging je vacht krullen en ook daarin was je ‘anders’. Vossenvachten krullen helemaal niet, maar bij jou wel en je leek wel een ratje😀

vos welp schattig regen
Vossen hebben helemaal geen krullen, maar jij werd een krulvos zodra het regende!

Zo klein als je was had je al een enorme teek in je oog, die eerste dagen. Ik leefde met je mee, want ook al had ik gelukkig geen teek in mijn oog, daar was dan ook wel alles mee gezegd. Om jou te kunnen fotograferen heb ik die zomer 40 (!) teken moeten verwijderen (bij mezelf), maar je was ze allemaal waard! En het leverde je de wat oneerbiedige naam Teekoogje op, later liefdevol afgekort als Teekje.

_X1B9876_vos_teek _X1B1756baby_vos

Hoewel je kleiner bleef dan de rest groeide je wel en je was een energiek en enthousiast vosje. ‘t Ging goed met je. Zelfs toen je moedervos op een dag zwaar gewond bij de burcht aankwam. Haar hele rug was krom en ze kon bijna niet meer lopen. Jagen ging haar niet al te best af en dat zou nog minder gaan worden. Gelukkig mochten jullie nog steeds bij haar drinken, al ging het niet altijd van harte.
Maar jij, de zwakste uit het nest, redde het !

moervos welp zogend
Jij in betere tijden. Drinkend bij moeder vos

Maandenlang hebben we van jou en je familie mogen genieten en gezien hoe je steeds meer de vorm van een echt vosje begon te krijgen. Een beetje een gek vosje, met je veels te lange neus en je misvormde gebit, maar wat mij betreft het mooiste vosje ooit. Echt een kind van je moeder met je prachtvacht en schuine ogen! Je mocht dan niet helemaal gevormd zijn zoals een vos bedoeld is. Je houding was prachtig, trots.

vos welpje zittend
Ook je houding was bijzonder. Mooii rechtop en trots, zelfs als klein welpje zat je al mooier dan welke vos dan ook.
X1B3265_cute_fox_kit
Een vosje, nauwelijks grter dan een mosje….

Je eerste prooitjes, die je lekker onvakkundig aan stukjes scheurde. je eerste maffe muizensprongetjes. Je eerste gekke oefengevecht met je zusje. Je eerste dappere stapjes buiten vertrouwd terrein… Geweldig om dit te hebben mogen volgen van zo dichtbij. Jullie waren geweldig, dank je..supervosje….

X1B4100_fox_cubs_playing
De kleinste welp, maar ook de brutaaalste. Zelfs je grote vossenbroer beet je zomaar in zijn staart😉
_X1B9031_baby_vosje
In het begin was je al anders dan andere vossen, maar pas toen je neus maar bleef groeien en groeien werd duidelijk dat je ‘one of a kind’ was😉

En op een dag….waren jullie weg.
Zo gaat dat met vossen dacht ik. Een verdrietig maar ook mooi moment. Jonge vossen groeien op en gaan hun eigen weg, zo hoort het!
_X1B9976._vos_welpje

jonge vos in het zand
Jonge vossen groeien op. Jij moest alleen nog even in je oren groeien!

Maar – ik had beter moeten weten – Jij was ‘anders’. Een vos vol verrassingen!
Samen met moeder en zus was je doodleuk verhuisd naar een maar al te bekende plek om daar met de hele club te gaan wonen. Vossen zouden solitaire dieren moeten zijn, maar je leek echt gelukkig met je clubje familie om je heen. Ik zie je nog wildenthousiast met je staartje zwiepen als je mama of zusvos aan zag komen. (Altijd veel eerder dan ik dat deed – het zien, niet het zwiepen:) ) Vossen begroeten elkaar altijd blij, maar jij…Je zag gewoon aan alles dat het goed was, als je maar met mama en de rest was… Jij en je medelangneuzen. Soms zat je zo intens tevreden te zitten en leek je bijna wel te lachen.

jonge vossen welpjes in de regen
Altijd zussen om je heen. Om een teek te verwijderen of voor een goeie vossen knuffel.

Altijd zussen om je heen, die je hielpen om je vacht netjes te houden en je teken te verwijderen. Om lekker mee te spelen of te knuffelen. Ik heb me later vaak afgevraagd hoe erg je hen moest missen…. En mezelf er – tegen beter weten in- van geprobeerd te overtuigen dat het puur projectie was. Dat dieren helemaal niet zulke intense familiebanden hebben. Dat leek maar zo… Toch..?

Uitrekkende vos
Je vossenleven was goed…

Volgens mij had je dat jaar de zomer van je leven en, prachtig vossenmeisje, wat had ik je gegund dat het altijd zo’n mooi feestje voor je was gebleven…

_X1B9030_jonge_vos
Nieuwe dingen ontdekken, samen met de andere vossen. Volgens mij was dit de zomer van je leven. Vol goede moed stapte je de wereld in.

Maar het lot had andere, wredere plannen. Je grotere zus uit een eerder nest, die ook al zulke mooie ogen had maar veel schuwer was. Die alleen maar in in buurt durfde te komen omdat jij, het ukkie het blijkbaar overleefde. De zus, die je eten bracht toen je moeder dat niet kon en de zus die je leerde wat een echte vos moet weten, werd op een dag dood gevonden.
En op nog zo’n zwarte dag was ook je zusje uit hetzelfde nest verdwenen om nooit meer gezien te worden. En toen was je zusloos.
Alleen je broertje liep nog ergens rond. Maar aan vossenbroertjes heb je weinig, die gaan hun eigen vossenweg.

Jonge vos in zonlicht
Je kon zo’n prachtvos zijn….met je amandelvormige ogen en gouden vacht…

Gelukkig had je je moeder nog, die je behoefte aan contact niet altijd even enthousiast bevestigde, maar ze wás er…en met haar een prachtig territorium! Zij was de koningin van de duinen. Niet alleen was ze de mooiste vos ooit, maar ze was ook in staat het allermooiste gebied te bezitten en behouden. En jij, Teekje, als troonopvolgster kon hier uitgebreid van meegenieten en dat deed je.

Zittende vos met prachtige vacht
Trots…..nooit zag ik een vos met zo’n prachtige houding

Helaas moest je je rol als troonopvolgster veel te vroeg vervullen. In de zomer waarin je een jaar geworden was overleed ook je moeder. Je was heus groot genoeg om op eigen pootjes te staan, maar zoals ik weet van andere vossenfamilies zou je anders waarschijnlijk nog jaren in haar buurt gebleven zijn en nog massa’s bijgeleerd hebben. Je had, als enige dochter waarschijnlijk mogen helpen bij het grootbrengen van haar nieuwe welpen. Zo had je alvast kunnen oefenen hoe dat werkt; vossenmoeder zijn. Je had de nieuwe welpjes alles kunnen leren, net zoals jouw zus alles leerde.
Maar ook dit mocht niet zo zijn.
Je moeder ging dood. Dat was al erg genoeg. Niemand meer om je teken te verwijderen. Niemand meer die op je leek. Niemand meer met de prachtige amandelvormige ogen en gouden vacht behalve jij zelf. All alone.

Jonge vos in de regen
Helemaal alleen…..Een zware taak voor een jonge vos

 

En behalve dat je nu al je familie kwijt was, was je op hetzelfde moment je thuis ook kwijt. je moeder was sterk en fel, een echte vos. Jij was klein en alleen en niet in staat dit territorium te behouden.
Een troonopvolgster zonder troon. Zonder iets.
_X1B6672_vos_portret

Dus zodra mama weg was, werd jij verjaagd en vanaf die dag heb je nooit meer echt je eigen plek kunnen vinden…. Steeds verder weg probeerde je vaste grond te vinden…..en soms leek je een nieuw eigen gebiedje gevonden te hebben.

 

Maar zelden zag ik je nog echt ‘gelukkig’. Vaak zag je er miezerig uit. Met wonden en teken en onverzorgd. Je redde het allemaal maar net.
Je zat zo vaak een beetje sip te zitten, met je knijpoogjes, dat ik me afvroeg of de naam ‘Knijpoogje’ niet passender was geweest.
En toch….. heel soms was je ineens weer even die prachtvos.

_X1B8047_zen_vos

Je vacht, die bijna onvossig zacht was droeg je als een mantel. Je zo onmiskenbare houding straalde weer trots uit in plaats van verslagenheid. Je neus was glad en je ogen glommen en je was weer helemaal Miss Duinen.

Glanzend in de zon met je neus in de wind en je ogen dicht. Happy Teekje is happy! En ik met jou, je was een feest om naar te kijken.

_X1B3146_zen_vos
Happy Fox is Happy!

Sinds die beroerde zomer waarin je alles kwijtraakte dat je lief was, heb je verschillende gebieden gehad, maar je bent nooit meer echt thuis geweest leek het. Je moest vechten voor je plek, voor je bestaan. Maar je blééf terugkomen, letterlijk en figuurlijk. Wat een stoer vosje was jij!
_X1B8464_vos_foto

De winter daarop ging het weer mis. Zomaar uit het niets bungelde je achterpoot los, alsof hij niet meer aan je lijfje zat. Je kon er niet eens meer op staan. Ik heb zoiets nog nooit gezien en hoop het ook nooit meer te zien! Het werd kouder, de winter kwam er echt aan en je poot werd niet beter. Het zag er somber voor je uit. Hoe moest je dit gaan redden, als klein zwak, zwaargewond vosje? Maar je had blijkbaar nog twee vossenengeltjes op je schouder, want nooit beleefden we een zo zachte winter als dat jaar. Het weer was je tenminste gunstig gezind! En…het wonder geschiedde, je poot genas alsof er nooit iets aan de hand was geweest. Na maanden ellende kon je weer vrijelijk rennen en leek er weer hoop.
_X1B8134_vos_portret

Het werd lente en nog hoopvoller werd het toen je een burcht begon te graven. Veel te laat in het jaar , op een moment dat ik het totaal niet meer verwachtte, maar hee, wie ben ik om iets te weten van hoe vossen werken? Jij zou het zelf wel het beste weten. Je burcht had geen echte vluchtroute en lag enorm in het zicht. Maar -then again- jij was de expert! Of niet? Was dit toch het gemis van een voorbeeld van mama?

_X1B8257_gapende_vos
Gapen kon Lady als geen ander…

Je bleek wel echt zwanger en ik verheugde op de grappige langneuswelpjes die dit vast zou gaan opleveren. Zouden ze ook van die gekke gebitjes hebben en van die prachtvachtjes….? Ach, als ze maar gezond zouden zijn….

fox_cub_cute
Zouden jouw welpjes net zo onweerstaanbaar schattig zijn als jij was..?

Je nam je taak als toekomstig moeder zeker serieus, want regelmatig kwam je volledig onder t zand uit je burcht stormen. Volgens mij was je daar beneden een compleet paleis voor je nieuwe gezinnetje aan het maken!

Geheel zonder slag of stoot zal ook dit traject niet zijn verlopen aangezien een aangrenzende vos niet erg blij was met de locatie van jouw keuze.
Uiteindelijk doofde de zwangerschap uit. Misschien was er iets mis gegaan. Hopelijk voor jou nog tijdens de zwangerschap en niet erna. Maar daar ging je kans van dit jaar op een eigen langneusvos gezinnetje…
Ik had het je zo gegund. En eerlijk is eerlijk – mezelf ook- want ik weet zeker dat t prachtkinders zouden zijn geweest.

_X1B9040_vos_profiel
En zouden het volbloed langneus vossen worden…net als jij..?

Het daarop volgende najaar verliep redelijk rustig. Soms zag ik je, soms niet. Soms was je rustig, soms rende je zomaar weg. Je was immers ‘anders’. En hoewel ik je lang heb gevolgd heb ik niet de illusie dat ik echt begreep wat er in die vossenhersens omging. Ik vond het wel leuk om er naar te raden. En misschien had ik het soms nog goed ook. Wie weet.

En toen werd het weer winter…. Een lange eenzame winter lag voor jou in het verschiet. Maar blijkbaar had je dáár geen zin meer in en je maakte een keuze die ik enorm betreur, maar altijd enorm zal blijven bewonderen. Wat een dappere dame was jij!

_X1B8296_vos_portret
What does the fox think…? Lady / Teekje in mijmer-modus

Je legde je niet lijdzaam nee bij je eenzame lot, maar pakte je vossenspulletjes op en verhuisde!
Trots en zonder aarzeling stapte je de grens van het vijandig kamp over. Zelfs je dappere sterke moeder had slechts sporadisch en met de grootste terughoudendheid die symbolische maar oh zo duidelijke lijn durven overtreden. Hoe vaak heb jij niet gezien hoe gehakt werd gemaakt van jouw oer-moeder? Kruipend en piepend lag ze op de grond terwijl ze gesommeerd werd onmiddellijk te verdwijnen want…. ánders! Ze wist dat ze kansloos was…en ondanks haar trots koos ze altijd weer eieren voor haar geld. De grens overgaan was een zelfmoordmissie. Je moeder waagde dit soort levensgevaarlijke experimenten ook alleen in uiterste nood. Ze overtrad de lijn alleen als ze een nest hongerige welpen had óf als het genadeloos hard vroor. Alleen als het letterlijk een kwestie van leven of dood was. Want zij kende het risico en ook jij moet dat gekend hebben, dat kan niet anders….

_X1B9357_bange_vos
Zelfs je moeder durfe uiteindelijk het vijandig kamp van de andere vossenfamilie niet te betreden… Meermaals droop ze piepend en kruipend af…

 

En toch trad je die dag het hol van de leeuw binnen en ik hield mijn hart vast. Ik verwachtte dat je daar onmiddellijk verdreven zou worden en je moest ook wel wat strijd leveren.
Maar in dat vijandig territorium creëerde je doodleuk je eigen plekje en bezat dat met een air alsof je daar altijd gewoond had. Fier en trots, zoals alleen jij dat kon. Blijkbaar kwam het over, want je leek ten dele te worden geaccepteerd. Je werd zelfs gespot in een heel mooi onderonsje met een jong mannetje van de ‘anderen’! Jullie hadden een enorme klik en bleven maar om elkaar heen draaien…Zou het dan toch..? Had je het geflikt? Had je je via het hart van een leuke jonge vossenknul een ticket naar een andere familie veroverd? Kon dat zo werken bij vossen? Zou het dan toch goed komen? Zou je nooit meer alleen hoeven zijn en volgend jaar zelfs een gemengd nestje gaan werpen…. ? Zou de eeuwige strijd tussen jouw familie en de Anderen door jou eindelijk beëindigd gaan worden? Als een soort vossen West Side Story, of een Vossen Romeo en Juliette…??? Bestaan er in vossenland zulke sprookjes?

Vos lady
Portret van Vos Lady (teekje)

Ja ze bestaan…. Maar net als in de mensenwereld lopen ze ook hier vaak niet goed af.
Net zoals de West Side Story met liefde begon en Romeo en Juliette een verhaal van liefde is…..was de prijs voor deze liefde de dood. Teekoogje, je was geliefder dan welke wilde vos ooit. En hoe wanhopig moet je geweest zijn dat je uiteindelijk je droomvos moest vinden in juist deze familie. Uiteindelijk, na een dikke maand besloot een andere vos, haar familie te beschermen. Een gevecht dat beide vossen tekende, maar voor één het einde inhield.

 

Hoe wanhopig was je Teekje, dat je deze stap nam? Voedsel was er genoeg in het gebied. Was het echt het contact, het gezelschap, dat je naar hen trok? Liever dood dan eenzaam?

Eenzaam hoef je nooit meer te zijn, Teekje. Nooit meer pijn en honger. Nooit meer wéér verjaagd worden. Je leeft in duizenden foto’s voort, maar belangrijker, in mijn hart dat van vele anderen. Ik weet zeker dat ik nog vaak aan je zal denken, aan hoe je schitterde in de zon….

Voor jou, lieve Teekje wil ik voor even wel in een vossenhemel geloven, waar je nooit meer verjaagd wordt en weer terug bent bij mama en je zusjes.

Rust zacht, mooi meisje, ik mis je, op een manier zoals een wilde vos zelden gemist werd…

Teekje, je was de beste….!

 

 



115. Beter goed gejat, dan slecht gefotografeerd?!

$
0
0

red_fox_bannerZo nu en dan wordt mij wel eens gevraagd hoe je nu het beste je foto’s tegen misbruik kunt beschermen. Mijn (ietwat flauwe) antwoord is meestal: Door ze niet op het internet te zetten. Elke foto met maar een beetje potentie kan en zal ‘gedeeld’ worden.

“Maar de rechtermuisknopbeveiliging dan..?”
Maak een printscreen, knip hem uit en je hebt een perfect bruikbaar beeld.
“En een watermerk, dat helpt toch wel..?”
Een watermerk kloon je er binnen een minuut uit. Wel werkt het vertragend en ontmoedigend, een beetje zoals een haak op je deur: je maakt het een kwaadwillende in ieder geval niet al te makkelijk. Een bijkomend voordeel is dat je potentiële kopers niet eindeloos over het internet laat zwerven, maar direct terug naar jou verwijst.

Vos in de sneeuw

Delen, rebloggen of ….stelen?

Ik kies er zelf, net als vele anderen, voor om mijn foto’s wél op het internet te plaatsen, gewoon, omdat het kan.
Dus worden ze met regelmaat zonder toestemming en soms zelfs zonder naamsvermelding gefeatured, geblogged, gereblogged, gepind, getagged en geshared. Mooie termen voor iets dat ook wel ‘diefstal’ genoemd wordt.
Door sociale media als Facebook, Twitter en Instagram, die het delen van andermans foto’s stimuleren, vervagen grenzen en de regelgeving omtrent fotohergebruik op het www is ook wel wat onduidelijk. Maar ga er, onder het mom van ‘better safe than sorry’, maar vanuit, dat je voor gebruik van een foto altijd toestemming van de maker moet hebben en de naam bij de foto dient te vermelden.
Er zijn twee zaken om serieus rekening mee te houden, te weten: auteursrecht en persoonlijkheidsrecht:

Auteursrecht

Auteursrecht, ook wel copyright genoemd, is bedoeld om zogenaamd intellectueel eigendom, zoals bijvoorbeeld boeken, films, schilderijen, muziek, games, foto’s en software, te beschermen. Auteursrecht hoef je niet aan te vragen. Je werk is automatisch auteursrechtelijk beschermd en de copyrightvermelding (©) is hier in Nederland dan ook niet nodig. Dit auteursrecht geldt ook op Internet.

Persoonlijkheidsrecht

Het auteursrecht geeft de maker van een werk het recht om elke kopie of publicatie van zijn werk te blokkeren. Maar zelfs als je toestemming hebt verleend, heb je als maker nog bepaalde rechten. Deze staan bekend als de morele rechten of persoonlijkheidsrechten, omdat ze niet gericht zijn op economische exploitatie, maar op de persoonlijkheid van de auteur. Het meest ingezette morele recht betreft naamsvermelding van de auteur. De auteur kan bezwaar maken tegen elke publicatie van het werk waar zijn naam niet bij staat.
(bron: Ius Mentis)

Zowel schending van auteursrecht als persoonlijkheidsrecht zijn strafbaar.

Fotomisbruik in praktijk

Tot zover wat theorie. En nu de praktijk:
Je hebt gelijk hebben en gelijk krijgen. Ik kan dagelijks het internet afspeuren naar ‘geleende’ foto’s, maar wat doe ik tegen een Russische site, die ze als bureaubladachtergronden aanbiedt? Het bestrijden van dergelijke praktijken kost veel moeite en tijd. En in alle eerlijkheid: ik ben geen jurist en mijn Russisch is belabberd , dus meestal laat ik het maar zo.

Tót afgelopen kerstvakantie, toen ik een berichtje kreeg van bezoekers van een groot Nederlands pretpark. Eén van mijn foto’s werd daar gebruikt op meerdere bouwhekbanners. (+/- 335 x 174 cm)
Dit was wel een dingetje! Geen klein online plaatje bij een bloggend buurjongetje, maar een meer dan levensgrote afbeelding op doek door een heel serieus bedrijf. Die hadden beter kunnen en moeten weten.
Dus belde ik ze op en kwam aanvankelijk terecht bij de bouwhekbannerplaatser:

“Goedemorgen. Ik heb begrepen dat mijn foto door jullie park als bouwhekbanners gebruikt worden”
“ja dat klopt, ze zijn echt heel gaaf geworden, daar ben je vast supertrots op!!!”
“Eh nou en of, maar er is mij nooit toestemming gevraagd…”
“Oh. Maar wel heel tof dat ze nu door zoveel mensen gezien worden hè. Je bent beroemd, hahaha!”
“Staat mijn naam erbij dan?”
“Eh, nee dat niet…”
“(…)”

Uiteindelijk werd ik doorverbonden met een iets beter ingelicht persoon, die zeer vakkundig alle bekende excuses uit de kast trok:

“Ja maar….het was een héél onervaren stagiaire…”
“Je naam stond er niet bij, we wisten helemaal niet dat het jouw foto was….!”
“Hij stond op een site met gratis foto’s.”
“We hebben er niks aan verdiend”
“We hebben ze direct weggehaald, nadat je gebeld hebt”

 

Auteursrecht en persoonlijkheidsrechtschending
Enter a caption

Eind vorige eeuw (!) was ik zelf vormgever. Facebook bestond nog nauwelijks, maar ik wist toen al dat je voor het gebruik van foto’s toestemming nodig hebt en meestal ook dient te betalen.
Wij fotografen steken tijd, moeite, liefde, bloed zweet en tranen in onze foto’s. We investeren in kennis en apparatuur. Voor niets gaat de zon op, dus waarom zouden onze creaties ineens gratis zijn? Het onbetaald en zonder naamsvermelding gebruiken van ons werk devalueert de fotografie en dat moet maar eens afgelopen zijn!

Aan de andere kant van de lijn werd de grimmigheid wat opgeschroefd;

“Wil je ons nu misbruiken om een daad te stellen…?!”
“Was het eigenlijk niet mijn eigen schuld? Ik had die foto immers zelf op het internet laten slingeren..”

Omdat het geenszins mijn doel was mezelf te verrijken, stelde ik voor dat ze nog even rustig met haar achterban zou overleggen en vervolgens met een schappelijk voorstel bij me terug zou komen.
Toen ze vervolgens bloedserieus opperde om leuk een dagje gratis naar het park te komen, werd mijn eerste officiële claim* een feit.
Niet om het geld, wél om het principe.
In een formele brief heb ik nogmaals uiteengezet wat mijn bezwaar was, de hoogte van de claim aangegeven en het bewijsmateriaal meegeleverd. Deze brief heb ik aangetekend verzonden en binnen de aangegeven termijn werd het bedrag voldaan.

Net zo min als je een bakkerij binnenloopt om met een onbetaald brood onder je arm de deur uit te lopen, loop je weg met mijn gratis foto onder je arm. En dat er mensen zijn die met liefde gratis broodjes uitdelen, tsja, dat is voer voor een ander artikel😉

De moraal van dit verhaal:

Beste collega (natuur)fotografen, laten we met zijn allen wat beter voor onze foto’s zorgen, ze zijn het waard.
En denk je: “Ach, dat heeft toch helemaal geen zin..?”
Think again!

Nuttige links:

* Door goedbedoelende collegae werd me geadviseerd vooral een vette factuur te sturen. Doe dit niet, hiermee legaliseer je impliciet het misbruik. Voor meer info Schadevergoeding of Factuur?

Dit bericht werd eerder gepubliceerd als Beter goed gejat, dan slecht gefotografeerd? op www.natuurfotografie.nl

 

 

 

 

 

 


116. Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie

$
0
0

praktijkboek_creatieve_natuurfotografie.jpgVoor Facebookend, Twitterend, Whats Append  en Instagrammend Nederland al antiek nieuws, maar voor alle  ‘gewone’ mensen, met een echt, off line leven wil ik hier toch nog even mijn two cents delen:

Afgelopen zaterdag werd tijdens een zeer geslaagde en ook nog erg gezellige CreaPiXperience het Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie gepresenteerd, waar ik als co-auteur aan heb meegewerkt. Een boek dat begint waar het perfecte vogel-op-een-paaltje-beeld ophoudt. Een boek dat je prikkelt en kietelt en uitdaagt lef te hebben, uit dat kader te breken en iets van jezelf terug te laten komen in je foto.
Een boek dat laat zien dat natuurfotografie véél verder kan gaan dan ‘simpelweg vastleggen wat er al is’, maar gebruikt kan worden als middel om je eigen werkelijkheid vorm te geven.
Aan ons, creatieve fotografen, dus om ons te laten inspireren en de wereld te laten zien dat natuurfotografie wel degelijk kunst kan zijn…

Bedankt, Daan Schoonhoven, dat je ons gemobiliseerd en gemotiveerd hebt met elkaar iets moois te maken. Bedankt, Arno ten Hoeve en Jaap Schelvis voor het orde scheppen in de chaos. En bedankt Marijn Heuts, Bob Luijks, Johan van de Watering, Johan van der Wielen (en ook Wilco Dragt, Andrea Gulickx, Gerard Leeuw, Anja Zwanenburg, Theo Bosboom, Jan van der Greef, Nico van Kappel, Heike Odermatt, en Kees Siebesma) voor het maken van zoveel mooie lettertjes én beelden, zodat er nu een boek is waar we trots op kunnen zijn en een boek dat ik zeker gekocht zou hebben als ik er niet aan had meegewerkt😀

Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie Webshop
Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie Bruna
Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie Bol.com
Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie Camera Tools


117. Chaos in Beweging

$
0
0

Voorafgaand aan een te schrijven stukje, kan het stormen in mijn hoofd. Ideeën razen voorbij, flarden losse woordjes gaan bijna te hard om te grijpen, losse spinsels tollen rond als herfstblaadjes op een winderig pleintje. Tussendoor dwarrelen vage associaties onophoudelijk naar beneden, af en toe weer opgestoven door een neerploffend beeld.
Chaos heerst en aan mij de uitdaging om daar een leuk en lekker leesbaar lapje tekst van te breien.

Inmiddels heb ik de de ervaring en het vertrouwen, dat dit is hoe ik werk en dat er wel degelijk structuur verborgen zit in die chaos, dat deze alleen nog even tevoorschijn getoverd dient te worden. Dit is mijn creatief proces; als een beeldhouwer hak ik mezelf een weg door een vormeloos blok steen. Brokstukken en stof vliegen rond, net zo lang totdat de verborgen inhoud zichtbaar wordt. Ik weet, ik voel, dat er uiteindelijk een vorm uit zal komen en ben nieuwsgierig welke. Ik moet alleen al de losse elementjes met elkaar zien te verbinden. Simple as that.

Voor degenen die ik nu al kwijt ben, even een klein snapshot uit mijn hoofd, op het moment van schrijven: Dit zijn de steentjes waar ik mee bouw;

Magnetisch ijzervijlsel, Rupert Sheldrake, verbinding, gesynchroniseerde oriëntatie, sort sol, ruimtelijk inzicht, collectief bewustzijn, bijen, richtingsgevoel, leiderschap, zwermen, the Borg, correlatie, morfische velden, individualisme, mysterie, gedecentraliseerd systeem, cohesie I, Escher, lawinevorming, kritische massa, chaostheorie, migratie, eenzijn, Barbapapa, aantrekkingskracht, Descartes, kristallisatie, gnoes, stigmergie, kuddegedrag, fractals, vissen, morfische resonantie, cohesie II, denkprocessen, zonsondergang, magie, interactiecohesie III, beweging, inspiratie

Lijkt dit volkomen onsamenhangend? Dat is het niet. Alle bovenstaande termen hebben minstens één gemene deler; zijn allemaal verbonden met mijn hoofdonderwerp.

…zodra ik ga zitten, druppelen de eerste lettertjes binnen, als aankondiging van wat komen gaat. Nog niet heel duidelijk, maar het begin is er. Ik kijk er naar en volg ze en steeds meer associaties en ingevingen komen voorbij. Nog wat incoherent, maar langzaam maar zeker beginnen ze samen te klonteren. Steeds meer letters voegen zich samen en beetje bij beetje vormen ze begrijpelijke woorden. Groepjes woorden organiseren zich en verworden tot keurige zinnen en ik ontwaar zowaar de eerste logica. Zinnen worden langer, complexer, het worden er meer en meer en samen vormen ze alinea’s. Ze veranderen van plaats en vorm en als in een spelletje Tetris vallen blokjes in elkaar en puzzelen ze zich samen, sneller en sneller en nog sneller….

…alles lijkt in een stroomversnelling te raken. Als magneten trekken de afzonderlijke clusters elkaar aan en volkomen natuurlijk en soepel integreren ze tot één gigantische geheel. Ondanks de snelheid waarmee ze elkaar naderen verloopt deze ontmoeting vloeiend, alsof er al duizenden generale repetities aan vooraf gingen. Als vanzelf vormen ze samen een nieuwe samenstelling, alles verloopt volkomen harmonisch. Een even ondefinieerbaar als ongrijpbaar iets, dat met een enorme energie de ruimte vult en alle aandacht opeist. Het versnelt en vertraagt, krimpt en dijt uit, gaat laag en hoog, in golven en in staccato en elke afzonderlijke speler kent zijn rol. Terwijl ik opgeslokt wordt door het hypnotiserende ritme van dit enorme ‘iets’, is de magie nog maar net begonnen. Alsof er een geheime afspraak staat; die plaats, die tijd, daar en dan zal het Grote Gebeuren plaatsvinden. Mijn gedachten worden verdrongen door tienduizenden, misschien wel honderdduizenden spreeuwen die in een magische dans samensmelten tot één enorm wezen dat volkomen logisch en soepel door de lucht pulseert. Ik verdwaal in een wervelwind van harmonische chaos en gesynchroniseerde luchtacrobatiek. Bij elke blik verandert de wolk van vorm, als  een reuze-Barbapapa, die de show van zijn leven danst tegen de roze avondlucht.

Uiteindelijk duikt de zwerm, moegevlogen, naar beneden, leeft nog een keer op, om met een laatste krachtsinspanning nog één afscheidsvlucht te doen en gaat dan liggen….

Descartes : “the ordinary laws of nature tend to produce organization”

…de razende stroom mindert vaart, lettertjes vallen stuk voor stuk op hun plaats, verbinden zich tot een eenheid, gedachten komen tot rust om uiteindelijk, steeds langzamer en logischer bewegend, te resulteren in hun uiteindelijke vorm…
De storm komt tot rust.
Het is klaar.

Spreeuwenzwerm: chaos theorie
Ideeën razen voorbij, flarden losse woordjes gaan bijna te hard om te grijpen….
spreeuwen,zwerm,organisatie,verbinding,spreeuw,sturnus vulgaris,zonsondergang,chaos,zelf organisatie
…losse spinsels tollen rond als herfstblaadjes op een winderig pleintje.
spreeuwen,zwerm,organisatie,verbinding,spreeuw,sturnus vulgaris,zonsondergang,chaos,zelf organisatie
Er zit er wel degelijk structuur verborgen in de chaos, deze hoeft alleen maar even tevoorschijn getoverd te worden.
Spreeuwenzwerm: Eschers inpsiratie
Nog wat incoherent, maar langzaam maar zeker beginnen ze samen te klonteren
spreeuwen,zwerm,organisatie,verbinding,spreeuw,sturnus vulgaris,zonsondergang,chaos,zelf organisatie
Ze veranderen van plaats en vorm en als in een spelletje Tetris vallen blokjes in elkaar en puzzelen ze zich samen, sneller en sneller en nog sneller…
Spreeuwenzwerm: kalmte na de storm
Als magneten trekken de afzonderlijke clusters elkaar aan en volkomen natuurlijk en soepel integreren ze tot één gigantische geheel.
spreeuwen,zwerm,organisatie,verbinding,spreeuw,sturnus vulgaris,zonsondergang,chaos,zelf organisatie
Als vanzelf vormen ze samen een nieuwe samenstelling
spreeuwen,zwerm,organisatie,verbinding,spreeuw,sturnus vulgaris,zonsondergang,chaos,zelf organisatie
Het versnelt en vertraagt, krimpt en dijt uit, gaat laag en hoog, in golven en in staccato
spreeuwen,zwerm,organisatie,verbinding,spreeuw,sturnus vulgaris,zonsondergang,chaos,zelf organisatie
Elke afzonderlijke speler kent zijn rol
spreeuwen,zwerm,organisatie,verbinding,spreeuw,sturnus vulgaris,zonsondergang,chaos,zelf organisatie
Op die plaats, die tijd, daar en dan zal het Grote Gebeuren plaatsvinden
11_starling_murmuration
Als een soort reuze Barbapapa neemt het vorm na vorm aan.

118. De wonderen zijn terug!

$
0
0

Picture this……

…..een tropisch strand…
…waar het geluid _x1b4474_zeevonkvan de branding vermengd wordt met het geschreeuw van apen en ondefinieerbare exotische vogels. Waar kreeften in palmbomen klimmen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Waar de 50 tinten groene  jungle vrijwel naadloos overloopt in alle gradaties zeeblauw die een mensenbrein maar kan verzinnen. Niet dat ik daar veel van zag, aangezien de zon vóór het toetje al onderging en het begrip straatverlichting daar waarschijnlijk nog steeds niet is uitgevonden. Het was daar dus donker, zoals wij het alleen in onze duisterste dromen kennen.

Daar liep ik. Nergens vandaan en niet specifiek ergens naartoe; simpelweg mijn tenen achterna, omdat het warme natte zand voelde naar meer…

Het enige aanwezige licht kwam van boven, in de vorm van miljarden fonkeltjes, over de hemel uitgestrooid als glitterpoeder. In dit land wordt op sterren namelijk niet, zoals hier in Nederland, bezuinigd. Evenmin als op het eindeloos omklappen van golven. Dikke schuimkoppen bleven maar komen en gaan, alsof het niets kostte. En ook ik liep volkomen moeiteloos verder in de eindeloosheid van de avond, zonder doel, met slechts zicht op een vage illusie van zeeschuim….

De hemel op zijn kop

…tot er zich plotseling iets voordeed dat ZO opvallend, vreemd en onbekend was, dat ik twijfelde of ik niet droomde. De sterrenhemel leek naar beneden te zijn gedwarreld, om vanaf de bodem haar miljoenen minuscule ledlampjes via de golven naar boven te laten schijnen. De tot dan toe bijna onzichtbare zee veranderde langzaam maar heel zeker in een enorme blauwe lichtbak! De hele branding lichtte op in felblauw, als ware de zee veranderd in een enorme Philips ambient light.
Wat wás dit? Wie had al die Tinkerbellen losgelaten?!

Als een kansloze schipper, verleid door het prachtige gezang van sirenes – de dochters van zeegoden- werd ik richting het water gelokt door dit bijna onweerstaanbaar blauwe elvenlicht. Wellicht zou ik  hetzelfde lot als de arme schippers ondergaan zijn, als de betovering niet plots verbroken was geworden door een blik op de grond onder mijn voeten. Ik werd achtervolgd door een spoor van licht! Elke stap liet een afdruk van blauw knipperende lampjes achter, waardoor ik me een soort Moonwalkende Michael Jackson waande.
In een betoverende houdgreep van fascinatie tussen het fonkelend spoor achter me en de eindeloze blauwe energie voor me, werd heteen avond om nooit te vergeten. Ik mocht de ademloze getuige zijn van een lichtshow waar Vangelis zijn vingers bij af zou hebben gelikt.

Na een paar weken landde ik weer in mijn eigen, aardig magieloze Nederland en – nieuwsgierig als ik ben – moest ik het weten; Wát dan. En hóe dan… ?!
In die tijd waren Wifi en 3G nog volkomen science fiction, dus ik was blij toen Google eindelijk de de verlossende woorden toonde: Het blauwe mirakel had een naampje: Bioluminiscente alg. De meer populaire term zeevonk doet dit blauwe wondertje gelukkig iets meer eer aan.
En, zoals wel vaker het geval is, riep dit antwoord alleen maar meer vragen op:

  • Waarom geven ze licht?
  • Zijn ze giftig?
  • Hoe laden ze zich op?
  • Communiceren ze met die lichtjes?
  • Of is het enkel voor de mooi?
  • Zijn het diertjes?
  • Of plantjes?
  • Waar zijn ze als ze niet hier zijn.
  • Of zijn ze altijd hier, maar doen ze soms het licht uit?
  • Wanneer en waar worden ze geboren?
  • Hoe lang leven ze?
  • Zijn ze er ook in het oranje, of roze?

Maar de Vraag der Vragen bleef al die jaren: Zal ik deze magie óóit weer mogen meemaken…? En hoe dan…. Waar dan…?

Picture this…..

…een wat minder exotische setting
Tussen de Koninklijke Reddingsbrigade en Zeezicht, in een nachtelijk zee, verlicht door windmolens en boten,  mocht  ik na 10 lange jaren het Blauwe Wonder eindelijk opnieuw zien! En geloof me, mocht je ooit getuige worden van zo’n indrukwekkende Glow-in-the-dark-branding, dan wordt de omgeving als vanzelf onbelangrijk. De totale blauw-OD laat je spontaan vergeten dat je überhaupt op aarde bent.

Eindelijk weer fonkels. Eindelijk weer betoverd worden. De magie is terug…..

Zeevonk; blauw oplichtend zeewater veroorzaakt door bioluminescentie
Zeevonk; blauw oplichtend zeewater veroorzaakt door bioluminescentie. Vooral tijdens zwoele zomeravonden is de kans op zeevonk aanwezig.
_X1B4474_zeevonk
Het is niet bekend waarom het ‘lichten der zee’ optreedt. Mogelijk is het een afweermechanisme om belagers af te schikken, misschien ook simpelweg bedoeld om te veel zuurstof te verbranden.

_X1B4471_bioluminescentie

Als ribkwallen of oorkwallen of zogenaamde ‘zeedruifjes’ zeevonk hebben gegeten, kunnen ze ook oplichten.

_X1B4465_zeevonk
Zeevonk is een pantserwier (een heterotrofe dinoflagellaat), een groep eencelligen waarvan niet bekend is of het planten of dieren zijn.

 

_X1B4460_noctiluca scintillans
Zeevonk is niet giftig, maar bevat wel ammoniak. Zwemmen in grote hoeveelheden zeevonk is op zich niet gevaarlijk, maar wel kan er na afloop huidirritatie ontstaan.
_X1B4459_zeevonk
Zeevonk kan de zee overdag roodachtig kleuren, als ze bloeien.  Dit fenomeen wordt ook wel red tide, rode tij, genoemd.
_X1B4456_bioluminescentie
Zeevonk komt voor in zowel koele kustgebieden als baaien van subtropische gebieden.
_X1B4482_zeevonk
De bloei van zeevonk kan paars, rood of groen zijn. (deze lichten blauw op)
_X1B4465_zeevonk
Zeevonk produceert blauw licht bij beweging. Dan kan gebeuren door in zee te lopen of te zwemmen. Ook de beweging van de golfslag veroorzaakt dit effect; de branding geeft blauw licht.

 

 

 


119. Dááág 2016, hallóóó 2017

$
0
0

Gelukkig 2017!!!

Ik wens jullie allen een jaar waarin dromen waar worden, waarin je kunt worden, zijn of blijven wie je bent, kunt vertellen wat je te vertellen hebt en kunt geven wat je te geven hebt. En hopelijk resulteert dit dan vanzelf in mooie creaties.

Terugblik op 2016

2016……voor mij een jaar dat zowel op persoonlijk als fotografisch vlak gevuld was met vele  grote en kleine cadeautjes; een spannend jaar, vol mooie verrassingen. Hieronder enkele van mijn mooiste natuur-cadeautjes van 2016.

1. Winterflits – Vos in de rijp

Het jaar trapte zeer veelbelovend af met iets dat toch heel serieus in de verte aan winter deed denken. Soms is het maar goed dat je niet vooruit kan kijken, want met dit klein beetje inleidend winter wit bleek bijna de gehele dosis winter voor 2016 voor West-nederland al opgebruikt. Door razendsnel de ontspanknop in te drukken lukte het nét een winter-vos te vereeuwigen voordat de winter weer weggesmolten was. Typisch gevalletje van  “photo or it didn’t happen”.

Vos in winters decors
Vos in winters decor

2. Het betere ontwaken -Spreeuwenzwermen

De zachte winter bood veel mogelijkheden om eens lekker door archieven te spitten, maar fotografisch was het natuurlijk dramatisch. Des te leuker dat -áls je dan eindelijk weer eens naar buiten stapt- de winterslaap van je afschuddend- verrast wordt met het mooiste luchtballet, opgevoerd door honderdduizenden perfect gesynchroniseerde spreeuwen, resulterend in een adembenemend mooie choreografie tegen een roze ondergaande zon. Ook fijn als je dan -tot je eigen grote verrassing- nog steeds weet hoe je een camera moet bedienen.

3_spreeuwenzwerm
Spreeuwenzwerm tijdens zonsondergang

3. Cute overload – Vossenwelpjes

Lekker opgefrist en klaar voor een lang welpenseizoen. De bekende wekenlange zoektocht  en het eindeloos posten bij  burchten die lekker-puh-toch-maar-niet gebruikt gaan worden. Dit  voorjaar was extreem koud en uren stilzitten met windkracht 6, eindeloze regen en 8 graden leverde zowaar wel 5 minuten welp op. Waarmee in ieder geval mijn hart spontaan verwarmde en al het lopen, zoeken, wachten en accuut goed werd gemaakt. Totdat de familie besloot te verhuizen, zonder een verhuisbericht achter te laten, waarna het hele welpen-zoek-procedé weer van voren af aan kon beginnen. Dááág sociaal leven.

Jong nieuwsgierig vossenwelpje
Jong nieuwsgierig vossenwelpje

4. Nog meer fluffy – Babysteenuiltjes op hun best

Al dat fluffy nesthaar en die kleine kraaloogjes, die vol onbevangenheid de wereld in kijken…dat smaakt naar meer. Vriend / collegafotograaf Hans verraste me met een uitnodiging bij ‘zijn’ steenuilenfamilie. Dit keer geen weiger-uilen, die niet uit de kast wilden komen. Ook geen camera-shy uilen die alleen hun uilenbillen wilden tonen. Maar heuse babyuiltjes die hun allerbeste uilenwaggeltjes uit de kast haalden. Wat een feestje was dat! Nogmaals hartelijk dank Hans!

Jong steenuiltje
Jong steenuiltje

5. Magie – Zeevonk in de nacht

Na deze schattigheidsoverdosis was het tijd voor wat magie. Het kostte flink wat nachtelijke uurtjes op donkere stranden. Uurtjes waarin ook ik me meermaals afvroeg waarom ik fotograaf ben geworden en niet bijvoorbeeld…een gewoon mens, dat lekker om 23.00 uur in bed ligt. Tot de branding ineens haar eigen lichtshow begon en zelfs de babykwalletjes meededen en hun babylampjes aandeden. Toen had ik alle gewone mensen wel heel even uit hun warme bedjes willen lichten om dit wonder der natuur niet te hoeven missen. Slapen kan altijd nog!

Zeevonk in de branding
Zeevonk in de branding

6. Wonderen van eenvoud – Spinnenweb met zonsopkomst

Bioluminescerende alg, probeer dat maar eens te overtreffen, spektakeltechnisch gezien. Gelukkig hoeft dat niet, omdat het wonderlijke hem niet in de grootte of hoeveelheid zit en zelfs niet eens in zeldzaamheid. De magie ligt gewoon op straat. Of hangt in de struiken, zoals dit prachtig  geweven kunstwerkje. Schoonheid is overal, als je er maar oog voor hebt. En bereid bent te bukken.

Spinnenweb in ochtendlicht
Een spin doet gewoon haar ‘werk’ en maakt een web. En hoe vaak lopen we niet voorbij zo’n spinnenproduct zonder dit maar een blik waardig te gunnen..? Tot de zon er op schijnt en je eens goed kijkt en beseft dat deze prachtig vormgegeven regenboog net zo makkelijk de naam ‘Kunst’ zou verdienen….

7. Fairy in a Fantasyworld – Vuurvlindertje

Macro was mijn eerste liefde en of het mijn laatste zal zijn weet ik niet, maar aangezien oude liefde niet roest komt deze passie soms ineens weer boven. Want wat is het lekker om even geen uren met zware rugzak en grote telelens te sjouwen, maar gewoon lekker tussen de insectjes te liggen en me als een Erica in het Klein Insectenboek te verwonderen over prachtige elfjes (ook wel ‘vuurvlinders’ genoemd), die me met hun enorme zwarte ogen vanuit hun wondere wereld aankijken.

Vuurvlinder
Vuurvlinder

8. Dreamscape Deer- Damhert in de mist

In het najaar is mist niet bepaald een bijzonderheid. De koudere nachten zorgen er bijna als vanzelf ervoor dat de ochtenden in nevelen gehuld worden. Maar de ene mist is de andere nog niet. Te dikke mist slokt je onderwerpen op en te dunne mist volstaat niet voor beoogde het magisch mistig effect. Maar soms…..lukt het om precies op het juiste moment op de juiste plek te zijn, als de mist op haar mooist is en er ook nog een hert als volleerd model in dit schitterend decor wil figureren. Magisch mooie ochtend!

Damhert met mist en rijp
Damhert in de mist

9. Steamy Stag – Herten-overpeinzingen

En eigenlijk smaken die herten wel naar meer…. (figuurlijk dan).
Damherten zijn soms maar weinig schuw. En terwijl ik ze bekijk, realiseer ik me dat dit damhert dat nu vol vertrouwen mij en mijn camera accepteert, met hetzelfde vertrouwen een jager met geweer zal toelaten. Een zeer treurige gedachte. En wat kan ik anders dan als fotograaf nogmaals laten zien hoe móói ook deze dieren zijn. Hoe vredig zij deze planeet bevolken, zo anders dan sommigen van onze soort….

Damhert tijdens de hertenbronst met zonsopkomst
Damhert tijdens de hertenbronst met zonsopkomst

10. Happy Tree – Mistig duinlandschap

Maar naast sombere overpeinzingen, waren er ook genoeg momenten van geluk in 2016. Op een schitterende ochtend, vol mist, lukte het me – ondanks al het moois- niet om een focus te vinden. En, zoals meestal het geval is, was dit een moment om eens even rustig om me heen te kijken en alles in me op te nemen. Wat wil ik, wat zoek ik, waar wil ik heen…? En in antwoord op mijn vragen trok de mist langzaam wat op, waardoor mijn aandacht viel op een prachtig klein boompje. Mijn ‘Happy Tree’. Meer was niet nodig, ik wist weer wat ik wilde. Klik.

Happy Tree- boompje in de mist tijdens zonsopkomst
Happy Tree- boompje in de mist tijdens zonsopkomst

11. Golden Lane – Herfstig beukenlaantje

Herfst is een prachtige melancholische en fotogenieke tijd, maar het vastleggen van dit grillige seizoen is een vak apart. Ben je te vroeg, dan zijn de bladeren nog groen en mis je die geelgouden magie. Ben je echter te laat, dan loop je de kans dat een herfststorm al met je decoratiemateriaal aan de haal is gegaan. Sommige jaren zit het mee, maar in de herfst van 2016 wilde dat lampje maar niet aangaan. De kleuren waren schitterend, maar somberheid was troef en de zonneharpen op mooie mistige ochtenden waren dun gezaaid. Niet getreurd, ook zonder zon verdiende de herfst van 2016 het om vereeuwigd te worden.

Beukenbos in de herfst
Beukenbos in de herfst

12. Eindejaarscadeautje – Egel in herfstmodus

Elke (natuur)fotograaf zal het kunnen beamen: fotografie is verslavend, om niet ze zeggen obsederend. Ze trekt en smeekt en dwingt en alles moet ervoor wijken en een sociaal leven is lastig te combineren met de onchristelijke tijden waarop fotografen het liefst met hun camera op pad gaan. Maar fotografie is niet alles. Soms moet die fotografie pas op de plaats maken voor gewoon een goed gesprek of een wandeling met familie of vrienden. Waarmee niet gezegd is dat de camera dan thuis moet blijven. En áls zich dan een unieke kans voordoet, zoals bijvoorbeeld een egeltje dat zich enthousiast door herfstblaadjes ploegt, dan kun je die camera natuurlijk net zo goed even pakken. En ja, dan moet het gezelschap maar héél even wachten. En nog wat langer. Of even een rondje gaan lopen. Of twee…“Nog éééén fotootje…”

Egel tussen de herfstblaadjes
Egel tussen de herfstblaadjes

13. Reflecties – Berijpte bomen langs de waterkant

Zoals gezegd was de winter van 2016 er niet één die als heel geslaagd de boeken in gaat. Maar een paar fijne, onverwachte winter prikjes hebben we zelfs aan de warmte kant van Nederland wel mogen beleven. Op de valreep, nét voordat 2017 zijn intrede deed, verraste 2016 ons nog één keer met enkele schitterend witte, winters knisperende ochtenden. En hoewel ze niet eens allemaal even fotogeniek waren, was het een heel mooi dertiendemaandscadeautje. De krakende witte blaadjes onder je voeten, de gure wind langs je wangen, de pijnlijk koude vingers….dat ‘Oja, ZO was winter!‘-gevoel…..dat alleen al maakte het het buiten zijn waard!

Winter reflecties
Winter reflecties

En nu…op naar een nieuw jaar. Ik kan niet wachten met het beginnen van het uitpakken van al die nieuwe verse cadeautjes!


120. Verlichte Lammeren

$
0
0

Wijsheid komt met de jaren (zeggen ze…)

Zo’n vijf jaar geleden stuitte ik op mijn eerste Levitating Lambs en ik was zo enthousiast over dit fenomeen, dat er spontaan een blogje uit rolde. Ik verhaalde over hoe de lammetjes hun mamaschaap beklommen, hoe ze spectaculaire ‘lamb stacks‘ bouwden van soms wel 7 (!) lammetjes hoog en hoe ze om het langst door de lucht zweefden…
Hoewel dit verschijnsel an sich natuurlijk zeer opmerkelijk was en me misschien aan het denken had moeten zetten, beschreef ik het als een spelletje, geheel volgens de regels der ‘lamlogica‘.

lammetje lam schaap springen sprong lente rennen spelen
Levitating Lambs
lammetje lam schaap springen sprong lente rennen spelen
Overleg, voorafgaande aan het bouwen van een ‘LambStack’

Het licht

Hoe naïef was ik toen en hoe anders had ik gekeken, wetende wat ik nu weet…..
Een paar weken geleden mocht ik eindelijk weer eens getuige zijn van een heuse ‘Levitating Lambs-show’ en ineens….zag ik het licht!
Dat klimmen op de moeder…dat was niet zomaar spielerei. Dat was een aanloopje, om hogerop te komen. Die malle lammetjessprongen, die ik als niets meer dan pure uitingen van springerige lentevreugde had geïnterpreteerd, waren serieuze oefeningen in de Kunst van het Zweven. Het rondzweven was geen doel op zich, maar een middel naar… iets hogers. Niet niet alleen in letterlijke, maar ook in figuurlijk zin.

Willoze wol

Met hun lammetjessprongen probeerden deze schapen-in-wording de dans der  dagelijkse dufheid te ontspringen. Want zeg nou zelf: zou er een erger schrikbeeld voor een lammetje zijn dan eindigen als een volkomen inwisselbare bol wol op poten? Van huppelende lentebode transformeren tot vieze, vettige wintertrui…Dat is toch het de nachtmerrie van iedere enthousiaste spring-in-‘t-veld…?! Van bevrijde geest langzaam maar zeker veranderen in een willoze wollige zombie, die over de dam gaat, simpelweg omdat alle anderen dat doen. Dat wil je toch niet???

Dus deze lammetjes sprongen voor hun leven. Springen om aan de wurggreep van schapensleur te ontsnappen. Springen om boven het net gemaaide veld uit te blijven steken. Springen, om vooral niet te landen en op een dag tot de conclusie te komen dat je je leven als hersenloze grasmaaier hebt versleten.
Nee, niet deze dartele diertjes. Zij zouden zich NIET als makke lammeren naar de spreekwoordelijke slachtbank laten leiden. Geen wollen keurslijfjes voor hen! Eigenheid boven alles. Zij zouden de transformatie tot gedweeë nepgeit voorblijven.

Gouden randje

En zo kon het dat ik op een prachtige lenteavond getuige was van een groepje vastberaden diertjes, dat met grote vastberadenheid de kudde ontsteeg en zichzelf een weg sprong naar verlichting en zo mijn dag deed eindigen met een gouden randje….

Keep Leaping!

Rennende lammetjes in hetw eiland
Rennen om de transformatie naar trui op poten voor te blijven..
Springend lammetje in het weiland
…dat kan beter…
Spelende lammetjes
Je kunt natuurlijk altijd je broertje gebruiken voor een aanloopje…
Springend lammetje avondlicht
…dat begint al aardig op een lammetjes-sprong te lijken!
springend lammetje in het weiland
Hoog, lammie, spring omhoog….
Lammetjes met zonsondergang
Verlichte lammeren
Lammetje met gouden randje met zonsondergang
Lammetje met gouden randje

121. Eendagseendjes

$
0
0

Het is lente; natuurfotografiehoogseizoen dus en thuis is momenteel voornamelijk de plek waar ik mijn batterijen oplaadt. Mijn 4 mini-panters weten dat niet zo te waarderen en mauwen dan ook steen aan been over het slechte aandacht-beleid.
ALS ik eindelijk weer eens thuis ben, wordt er quality time geëist en voor kater Mythos houdt dit in dat we zijn favoriete ding doen: een rondje door de wijk lopen. Geen fancy gedoe, gewoon één rondje, sámen. Dus laatst liepen we eindelijk weer eens gedrieën ons rondje, totdat:….. ’Stóóóóóp…… BABYEENDJES!!!!!’ Ik keek naar Mythos…..En Mythos keek naar mij: ‘Wáág het en ik bestel vanavond nog een nieuw mens….!
Braaf het rondje afgemaakt en razendsnel teruggerend. Het waren er 8!

Dag 1: PulletjesParadijs

Wat een heerlijk beeld: onbezorgde pulletjes, glijdend over het water. Feestend met vliegjes in een volkomen vredige wereld, veilig en vol vertrouwen. Heerlijk lentelicht speelde door hun nestveertjes en terwijl ik kijk hoe die paar gram donzen onschuld over het wateroppervlak glijdt, lijkt de wereld een stukje mooier… Een inkijkje in eendjesparadijs.

Dag 2: Eendjes- Eden bedreigd

Met hoopvol hart huppel ik naar Eendjes-Eden…. en schrik! Rechts van me zit een likkebaardende kat. Aan  de overkant slikt een reiger nog net iets weg….  En toen waren er nog maar 3! Het paradijs vertoont wat barstjes…

Dag 3 : De ondraaglijke donkerte van het babyeendjesbestaan

De natuur kent een efficiënt trucje, in het Engels zo mooi ‘safety by numbers’ genoemd. Hoe groter de groep, hoe kleiner de kans dat een individu slachtoffer wordt van een ongeluk of aanval. Eenden lijken dit toe te passen door enorme hoeveelheden eendjes te produceren. Klinkt goed hè? Maar feitelijk zit zo’n moedereend gewoon snoekenvoer uit te broeden.
En ja’  ‘dat is de natuur’ …. maar waarom moeten ze die snoekensnackjes dan van die schattige kleine pootjes geven.? En twee vertederend kleine vleugeltjes? En van die prachtige kraaloogjes? En zo’n allerschattigst squeekje…?
Waren het wanstaltige bonkjes geweest, met een intens slecht karakter, dan was het – lullig maar waar- toch net wat makkelijker behapbaar geweest. (Figuurlijk). Maar de natuur heeft schattigheid nu juist ontworpen om te vertederen. Die fluffiness zou ontwapenend moeten werken. (Letterlijk). Jammer dat reiger, kat en snoek dit niet snappen….
Met als gevolg dat er na 3 dagen nog één eenzaam eendje over was. Eén eendje dat in zijn 3-daagse leventje zijn broertjes en zusjes respectievelijk met paniekerig gepiep onder water getrokken moet hebben zien worden of met luid gekrijs het luchtruim in gesleurd.

kat
En ach, de kat, doet ook maar wat ZIJN natuur hem ingeeft…

Van de blijheid die ik voelde was bar weinig over. Ik zag nu slechts nog de ondraaglijke triestheid van het babyeendjes-bestaan. Statistisch gezien was de kans dat dit eenzame eendje zijn laatste uurtjes aan het rondzwemmen was enorm groot. En ik kan me vergissen, maar het eendje leek dit maar al te goed te beseffen…
De frisvrolijke kleuren leken verdwenen. Het zachte gefonkel oogde ineens hard en fel…….alsof achter elk boheh balletje een gevaar schuilging.
Eendjesparadijs was veranderd in eendjesarmageddon…. het was uit met de pulletjespret…

De schrijver bepaalt

Nu ben ik toevallig een enorme sucker voor Happy Ends. Gelukkig is dit MIJN blog, waarin ik bepaal. Hoewel ik de  wreedheid van de natuur niet kan bevechten, kan ik wel MIJN wapen inzetten; mijn toetsenbord en zo de geschiedenis naar mijn hand zetten.
Real Life mag een bitch zijn; in mijn schrijfsels en foto’s bepaal IK de afloop.
Vandaag dus het Eendjes-Einde.
En binnenkort een nieuw begin….

_X1B6076
Het eendje en het vliegje
_X1B6218
Na 3 dagen was er nog één eenzaam eendje over.
_X1B6024
Eén eendje dat zijn zeven en zusjes met paniekerig gepiep onder water getrokken moet hebben zien worden …
_X1B5996
Ik zag nu slechts nog de ondraaglijke triestheid van het babyeendjes-bestaan
_X1B6149
Statistisch gezien was de kans dat dit eendje zijn laatste uurtjes aan het rondzwemmen was enorm groot.
_X1B6124
En ik kan me vergissen, maar het eendje leek dit maar al te goed te beseffen..
_X1B5951
De pulletjespret was over…

 



122. Eendagseendjes II – Paradise Refound

$
0
0

De schrijver bepaalt

In mijn vorige blog was er nog één eenzaam eendje bezig zijn laatste eendenuurtjes te volbrengen. En vandaag schrijf ik, als in een soort omgekeerde “10 kleine Negertjes” er simpelweg weer wat broertjes en zusjes bij. En aangezien ik schrijf, schrijf ik er uiteraard ook wat van die leuke gele bij, type badeendje… Ik schrijf gewoon de hele familie weer compleet!
En omdat ik spontaan weer vrolijk word van de gedachte aan 8 kleine babyeendjes, schrijf ik er gewoon óók wat heerlijk ochtendlicht bij en een fijn kalm water oppervlak. De kat schrijf ik met dikke staart de bosjes in vluchtend en de reiger schrijf ik hoog de lucht in, met een verontwaardigde kreet als enige bewijs dat hij er überhaupt was!
En nu ik toch zo lekker bezig ben….herschrijf ik die veel te nonchalante eendenouders meteen ook maar even naar zeer oppassende ouder-vogels, die elke snoek onmiddellijk alle hoeken van de sloot laten zien. Want dat is wat goede eendenouders doen, is het niet?!

Het paradijs teruggeschreven

En ik schrijf mezelf weer terug de lente in, heerlijk liggend aan die slootkant. Die lelijke zeer oncomfortabele kunststoffen rand schrijf ik voor het gemak maar even weg evenals het luidruchtig voorbijrazend verkeer. En die hondendrol. Oh en dan alle rijtjeshuizen ook maar meteen.
Ik schrijf mezelf wat lekker zacht gras om in te liggen, terwijl ik geniet van de aanblik van deze onschuld in pluisvorm…..
Ik schrijf en schrijf en schrijf …en zie dat het (weer) goed is…;)

En de foto’s….die volgden vanzelf. Zo triest als het einde was, zo hard en zwart mijn beelden. Dit in enorm contrast tot de vrolijke frisfruitige fonkelende plaatjes van het blije 8-tal.

De Macht der Schattigheid

Het klinkt misschien gek, maar het lijkt wel alsof die kleine gele propjes hun onschuld uitstralen. Maar dan letterlijk. Ze lijken dat donkerduistere water wel op te lichten en het kuikengele licht weet zichzelf over het zwarte oppervlakte te verspreiden in de vorm van talloze blije fonkeltjes, die die hele duistere poel des doods weer terugtoveren in een pulletjesparadijs. Dat is hoever de macht van schattigheid reikt. En van de pen natuurlijk, dat óók…

Geel eendje, gereflecteerd in het water
…van die leuke gele bij, type badeendje.
Geel eend met reflectie
ik schrijf er gewoon óók wat ochtendlicht bij en een fijn kalm water oppervlak….
Schattig jong eendje
En de foto’s….die volgden vanzelf. Zo triest als het einde was, zo hard en zwart mijn beelden….

Geel eendje

Baby eendje in de sloot
….dit in enorm contrast tot de vrolijke frisfruitige fonkelende plaatjes van het blije 8-tal
Eendje jagend op mugjes
Vrolijk achter insectjes aanjagend…
geel eendje weerspiegeld in het water
Het klinkt misschien gek, maar het lijkt wel alsof die kleine gele propjes hun onschuld uitstralen. Maar dan letterlijk.
Babyeendje met spiegeling
…onschuld in pluisvorm…..
Baby eendje in het water
Ze lijken dat donkerduistere water wel op te lichten en het kuikengele licht weet zich zelf over het zwarte oppervlakte te verspreiden in de vorm van talloze blije fonkeltjes, die die hele duistere poel des doods weer terugtoveren in een pulletjesparadijs

 

Geel eendje met reflectie
De macht der schattigheid

 

 

 

 

 


123. Dááág 2017, hallóóó 2018

$
0
0

Goed, ik geef het toe; óók in 2017 lag ik weer best wel een beetje met regelmaat bij de vossen te dweilen. Vossen in wintermodus. Stoeiende vossen. Jagende vossen. Vossen en hun vossenwelpjes. Vossen in sneeuwbuien en met mooi zomerlicht. Slapende vossen, springende vossen, vossen tussen de herfstblaadjes of vossen in een fikse regenbui. Eigenlijk is elke setting, elke levensfase, elk weertype wel een excuus om eens éven vossen te gaan zoeken. En als je echt niet meer zonder iets wilt.. En zodra dat het geval is, dan kun je maar één ding constateren: Ik ben verslaafd. Dus ik gééf het toe…ik ben al jaren een vossenjunk…. En dit jaar kwam ik tot inkeer. Misschien.

1. Snelle sneeuw & vossenfoto’s

Het jaar begon goed….met sneeuw! En inderdaad – old habits die hard- met vos. Ooit schreef ik al eens over onze Nieuwe & Verbeterde ‘Instant Winters’. Zoals instant-koffie, maar dan wat fikse waterkou in de plaats van heet water en het bruine poeder vervangen door wit poeder. Even schudden, flink roeren en klaar is je 15 cm sneeuwpret-klaar decor!
Je moet er wel snél bij zijn. Als je geluk hebt, heb je zo’n 1000 clicks voor de eerste druppels beginnen te vallen. Na zo’n 1500 clicks wordt de sneeuw al papperig en het druppelgeluid zwelt aan. Bij 2000 clicks moet je echt je trucje gedaan hebben, want op dit punt begint het decor het te begeven en verdwijnt het wintergevoel. Het eerste groen wordt al zichtbaar en de bomen zijn alweer veranderd van perfecte kerstbomen naar…gewoon…bomen. Nogal treurig ogende bomen, om eerlijk te zijn. En na 2500 clicks is de magie echt verdwenen. Zomaar. En als we de foto’s niet hadden gehad, zou dan iemand geloofd hebben dat we de afgelopen dagen echt in een sprookje hebben geleefd?

Vos in de sneeuw
Vossen en sneeuw….een onweerstaanbare combinatie.

2. Belgiëeeeeeee

Die sneeuw van begin 2017 smaakte naar meer… In Nederland was het alweer op.., dus wat doe je dan? Je rijdt naar het buitenland, waar dat witte goedje nog wel voorradig is.
Naar België om precies te zijn.
En niet voor niets: met een halve meter sneeuw kwamen we uitgebreid aan onze trekken en konden we urenlang tot onze knieën door de dikke laag sneeuw ploegen. Tot onze blijde verrassing bleek de zon in België in het roze op te komen; wat een mooi cadeautje. En…..ik bewees dat ik ook sneeuwlandschappen zónder vos kan maken!

Zonsopkomst en sneeuw in de Hoge Venen
Zonsopkomst en sneeuw in de Hoge Venen

3. Verlichte Lammetjes

Dan is de lente  daar en is het echt gedaan met die sneeuwpret. Dapper negeer ik de lokroep van de eerste vossenwelpjes en verruil de duinen voor de polder.
De eerste lammetjes mogen het weiland in en zo kan het gebeuren dat ik op een prachtige avond getuige ben van een groepje enthousiaste diertjes, dat met grote vastberadenheid de kudde ontstijgt en zichzelf een weg springt naar verlichting en zo mijn dag doet eindigen met een gouden randje…

lammetje zonsondergang
Verlicht lammetje.

4. De macht van acht

Dapper vecht ik voort tegen mijn vossenverslaving en om toch een beetje aan mijn dagelijkse dosis koeziekoezie te komen, stort ik me op de gevederde variant van vossenwelpjes: babyeendjes! Helemaal in lentemood kan ik mijn geluk niet op als er maar liefst 8 blijken rond te zwemmen. Als een soort tien kleine negertjes verdwijnen ze echter sneller dan ik tellen kan, maar dan ontdek ik net op tijd de macht van de pen en schrijf ze alle 8 weer fris en fruitig terug….

Geel babyeendje in het water
Geel babyeendje in het water

5. Wel weer welpjes

En zo ergens begin lente heb ik een terugval. Jarenlang heb ik uren en uren moeten lopen, zoeken en wachten en was ik al blij met één behoorlijke welpenfoto per week. Dit jaar blijkt maar weer eens dat niets zo onvoorspelbaar is als een vos. Van hard zoeken is geen sprake; de welpen melden zich spontaan, blijken in het geheel niet schuw en zijn bijna niet voor de lens weg te slaan! Zelfs als je even rustig een libel wilt fotograferen moet je eerst een paar welpen opzij zetten en de verleiding wordt uiteindelijk te groot; ik bezwijk. Makkelijker dan dit was het nooit, dus móet ik wel. Mea culpa.

Vossenwelpje.
Vossenwelpje.

6. Nat & zout

Hoewel een vossenverslaving niet perse ongezond is, is het wel jammer van al die mooie (foto)momenten die je laat liggen.  Dus ergens zo aan het eind van het welpenseizoen besluit ik dat het tijd wordt om nu eens echt serieus af te kicken; iets doen dat héél ver van vossenfotografie vandaan ligt. Iets dat in geen enkel opzicht nog aan mijn geliefde onderwerp doet denken. Iets nats, iets zouts….niks onvossiger dan…de zee!
Om elke associatie met het object van mijn verslaving te vermijden, schroef ik er heel dapper een totaal andere lens op en kies daarbij voor een soort fotografie dat bij vossen vrijwel altijd onbruikbaar is: lange sluitertijd fotografie. In tegenstelling tot vossenfotografie, heb je bij dit soort fotografie eigenlijk overal eindeloos veel tijd voor. Zeeën van tijd om al die spullen goed te zetten. Uren om een goede compositie te maken. Alle tijd van de wereld om filters erop te schroeven. En dan vervolgens héél veel tijd voordat er één foto is gemaakt. 1 foto per 40 seconden. In die tijd had ik er wel 320 gemaakt kunnen hebben! Maar gelukkig kun je in 40 seconden ook best vaak handstand in het zand doen. Om vervolgens te kijken of het gelukt is, je instellingen en compo bij te stellen en het hele ritueel-inclusief-handstand weer van voren af aan te beginnen…..
Al afkickend betrap ik mezelf erop dat echt totaal uit mijn comfortzone stappen misschien toch wat erg hoog gegrepen is. Ondanks mijn oprechte intentie om saaie zijdeachtige zeelandschappen te fotograferen, stond er plotseling toch weer iets in beeld. Maar hey: t is géén vos, dus….ik ben op de goede weg..!

Nils Poldervaart
Zee, lange sluitertijd & Nils

7. ’t Haasje

Aan het eind van de zomer blijk ik uiteindelijk ZO ontvost, dat ik het aankan om een totaal ander zoogdier te fotograferen; de haas. Ik vind hazen zo leuk. Hoe serieus ze ook kijken, ze zijn eigenlijk heel grappig. Opgroeiend in de polder, waren ze voor mij een deel van het geheel. Schuw (want zwaar bejaagd), maar wel altijd aanwezig, zij het van verre. Als kind speelde ik haasje over, waarbij we over elkaars rug sprongen. Nooit vroeg ik me af waarom het zo genoemd werd. Tot ik jaren later langs een groepje hazen fietste, dat daadwerkelijk haasje over aan het spelen was….Dat verzín je toch niet?! De natuur heeft een mooi gevoel voor humor en sinds die dag ben ik nog wat meer haas-fan. Vossen? Welke vossen….

haas
Verbaasde haas.

8. Vos-vakantie

En nu ik vrijwel geheel afgekickt ben, heb ik ineens zeeën van tijd. Tijd voor zonnedauw, boomkikkers, vogels, libellen, zwanen in de mist……en zelfs tijd voor (een vosvrije) vakantie!

Zonnedauw, zwaan in de mist, libel in zomerlicht, roze sprinkhaan, juffer in t groen en een bungelende boomkikker.
De zomercollectie: Zonnedauw, zwaan in de mist, libel in zomerlicht, roze sprinkhaan, juffer in t groen en een bungelende boomkikker.

9. Vosloze Veluwe

De nazomer is saai op vossengebied. De puberwelpen doen niets dan eindeloos stoeien op lange zomeravonden, dus wat doe ik….
Ik ga naar de edelhertenbronst op de Veluwe en sluit me keurig aan bij de honderden fotografen met voor honderdduizenden euro’s aan gezamenlijke materiaal. Daar staan we dan …allemaal keurig uitgelijnd, kijkend naar een boswachter die de  herten lokt. (Zei ik lokken? Ik bedoel natuurlijk bijvoeren,  want lokken, dat mag niet. )
Klinkt dit als een schrikbeeld…? Welnee….hartstikke gezellig juist. Het is één van de grootste natuurfotografenopenluchtmeetingen die Nederland rijk is. En geheel tegen de gewoonte in wordt hier zelden gekift en gevochten. Je mag de heide niet op en dus blijft iedereen keurig naast elkaar staan en is het bekende ellebogenwerk of haantjesgedrag ver te zoeken. Ik had wel weer eens zin in zo’n ons-kent-onsje en tot mijn grote verbazing bleek het niet alleen gezellig, maar ook nog eens mooier dan verwacht.

edelhert silhouet
Burlend edelhert silhouet in laat zomerlicht.

10. Damhertenbronst

En dan komt de ultieme test: kan ik in de duinen rondlopen en géén vossen fotograferen..? Zo dichtbij en dan niet zwichten?
De edelhertenbronst schuift naadloos over in de damhertenbronst en hoewel er dit jaar eigenlijk geen tijd was om hier mooie foto’s van te maken ontkwam ik er echt niet aan. Mist zorgde voor een fantastische sfeer en een prachtig mooi opkomende zon maakte het plaatje bijna compleet. Er miste alleen nog een model. En alsof het zo besteld was, stapte er een trots manhert in dit fonkelend sprookje. Hij positioneerde zich precies op de juiste plek en bleef geduldig wachten tot mijn laatste twijfel verdween en ik dan toch maar even mijn camera pakte. Maar: géén vos!

Damhert silhouet in vroeg ochtendlicht.
Damhert silhouet in vroeg ochtendlicht.

11. Herfst

Herfst. Ik schreef het al eens…. over herfst moet je niet typen, herfst moet je doen! En hoewel dat niet makkelijk is, omdat herfststormen er met je decoratiemateriaal vandoor gaan en woeste regenbuien je kostbare apparatuur bedreigen, is het elk jaar weer een feest om op zijn minst een beetje herfstsfeer mee te pikken. En dit jaar leerde ik mijn eigen licht te maken in duistere tijden, maar daarover later misschien nog meer.

herfstcollectie
De herfstcollectie: Spinnenweb, paddenstoel, bokeh boom, vos met besjes, natte herfst en een reiger in het oranje.

12. Sneeuw en terug bij af

En het jaar eindigde zoals het begon…wéér met sneeuw. (Hoezo wil het nooit meer winteren?!) Absurd veel sneeuw. Genoeg om de duinen wederom geheel wit te schilderen. Maar wel met temperaturen boven nul, want het moet wel een beetje aangenaam blijven. En als op commando dook ook hier weer een geweldig mooi model op om dit perfect witte canvas mooi op te leuken met een kloddertje kleur. En ja, dan breek ik…… Dat perfecte winters wit, met één toefje rood, dat kan ik met geen mogelijkheid weerstaan. Ik pak mijn camera en….klik. En klik…en klik… Ik fotografeer vossen. Ik leg ze vast en vereeuwig ze. En ja..dat doe ik graag. Ik haal mijn vossenhart volledig op en besef dat dit is wat ik wil. Dus vossenjunk….? Ja! En ik vermoed dat ik ook in 2018 nog niet zonder mijn maandelijkse dosis vos zal kunnen. Maar ach, er zijn slechtere gewoontjes denkbaar, niet?

Vos in de sneeuw
Vos in de sneeuw.

1,2,3, 4…. Magazine van Papier!

$
0
0

Al zolang ik me kan herinneren adem ik woorden, proef ik letters en ruik ik zinnen. Teksten waaien als wolken door mijn hoofd. Soms vliegt er een mooie taalflard voorbij, spring ik zo hoog ik kan om hem te pakken, klem ‘m stevig onder mijn arm, ren razendsnel trap af, plof in mijn stoel en plak hem snel in een boekje.

wilde_stad.jpg

Maar mijn liefde beperkt zich niet tot taal; er is zoveel meer leuks! Zoals natuur, fotograferen, mensen… Hoewel ik met mijn chronisch woordjesoverschot heel wat vrienden sufgekletst heb en – just for the fun of it- scripties, opstellen en verslagen maakte, is het nooit echt bij me opgekomen om van spelen met letters mijn werk te maken.  Wel maakte ik mijn beroep van mijn liefde voor vormen en kleuren. (webdesigner) Van mijn liefde voor mensen (therapeut) En van mijn liefde voor natuur. (natuurfotograaf)

Tussen het vormgeven, fotograferen en hulpverlenen door droomde ik heus wel eens stiekum van schrijven voor een magazine. Schrijven voor de Linda, of Volkskrant Magazine…. hoe tof zou dat zijn?! Maar dat waren slechts dromen, fantasieën, blije binnenspinseltjes. Want schrijver, dat is een vak, evenals redacteur en dat word je niet zomaar. Toch..?  En zo droomde ik vrolijk verder, totdat ene Daan me wild wakker schudde met een vraag:

“Zie jij iets in het maken van een Natuurfotografie Magazine?
“Een magazine…van ehhh… papier…?”
“Ja, van papier”
“Papier. In dit digitale tijdperk, waar de ouderwetse media massaal aan t zinken gebracht worden door de woest opkomende golf van sociale media..?”
“Ja.”
“Tuurlijk, count me in!”

Zo begonnen Daan, Bob, Arno en ik dit avontuur. Nooit had ik me gerealiseerd wat een werk dat is, zo’n droom tot realiteit ombouwen.
Stel je maar eens voor: Een dikke stapel van 100 blanco pagina’s -een klein boekje dus-  ligt hoopvol te wachten op vulling. Dat is best een uitdaging, die een hoop dilemma’s met zich meebrengt:

Dik papier of dun, luxe, glimmend of mat? Wat wordt de toon?  Luchtig of diepgravend, prikkelend of behoudend, gewaagd of op safe spelend, vooruitstrevend of juist braaf? Laf of lef?  Volgens of leidend? Actualiteit, educatie, informatie, vermaak? In welke verhouding? En in welke volgorde? Beginnend, gevorderd of iets er tussenin? Wat komt er op de cover? Wie willen we interviewen? Welk project verdient onze aandacht? En het belangrijkst: Wie is onze lezer en wat wil hij/ zij lezen?

natuur_fotografie_magazine_postVragen, vragen en nog meer vragen en dan ineens…met een dikke plof….valt de hele stapel antwoorden gebundeld op de mat: ons eigenste Natuurfotografie Magazine. YAY! Geen droom meer, maar een heus blad, om vast te houden, mee op de bank te gaan zitten met een  kopje thee en al lettertjes en plaatjes smullend van te genieten.

En terwijl ik tevreden en trots door het blad blader, waaiert er alweer een gedachte door mijn hoofd…  ‘Zouden er natuurfotografen zijn, die net als ik, in stilte dromen van schrijven voor een magazine?’

Waar wacht je nog op?!

125. Wéér Winter Weer

$
0
0

Langer & beter

Vroeger…. waren de winters kouder, langer en beter.
Dat weet een kind.
En over kinderen gesproken… Wie te jong is om het zelf aan het onderkoelde lijfje ondervonden te hebben: Wij maakten sneeuwballen die groter waren dan wijzelf. Wij hielden geen sneeuwballengevechten maar ijsballenoorlogen. Wij schaatsen élke dag naar school en als we uit school kwamen, was dat ijs niet stiekem spontaan gesmolten. Het bleef gewoon rustig liggen tot ergens in de lente.
Wij waren zo gewend aan dat witte spul dat we rustig met boekje (ja, bóekje, Ipads waren er nog lang niet) op de bank binnen konden zitten, terwijl buiten de vlokken eindeloos naar beneden dwarrelden. Het woord sneeuwstress was nog niet uitgevonden.

Vos op een laagje sneeuw
Vos op een laagje sneeuw.

Damhert in winter sfeer

Code “Sneeuw”

Hoe anders is dat nu. Zodra het codewoord “sneeuw” valt, wordt heel Nederland een beetje raar. Leuk raar. Verbindend raar. 17 Miljoen mensen raar, maar toch ….ráár. We hebben het altijd al over het weer, maar met vorst in aantocht lijkt er simpelweg geen ander onderwerp meer mogelijk. DWDD haalt de rayonleden maar weer eens van stal en we rillen gebroederlijk van de elfstedenkoorts. Kranten koppen enkel nog over horrorwinters en Siberische Beren en proberen elkaar te overtroeven met winterramp-scenario’s.
De winters van tegenwoordig zijn zo zeldzaam en zo kort, dat je ze direct bij hun staart moet pakken, anders laten ze je beduusd en met lege handen achter. Hoor je dus woorden fluisteren als ‘winters’, sneeuw, vorst, krabben, vriezen of gladheid, wees dan paraat! Handschoenen in de startblokken, oma’s erwtensoeprecept  van zolder gehaald, de kinderen geslaagd voor de spoedcursus sleeën.
De NS schrapt alvast 63% van de treinen, zodat ook bij vlokjes op de rails nog steeds het gewenste percentage zal rijden. En onder het mom van ‘better safe than sorry’ kondigt het KNMI code alvast rood aan…. want…. het kán immers gaan SNEEUWEN.

Damhert in besneeuwd landschap
Damhert in besneeuwd landschap.
vos in berijpt landschap
Vos in de winter mist.

Sneeuwstress

En dan wij fotografen. We hebben vorige week alles ingepakt om ons ’s ochtends voor dag en dauw richting sneeuwgebied te kunnen begeven. De wekker staat op onmenselijk vroeg. Met zo’n enorme sneeuwstorm zal de vertraging immers aanzienlijk zijn. En ook lopen gaat een stuk langzamer in zo’n sneeuwjacht. Van slapen komt het die nacht uiteraard nauwelijks. Hoogstens wat onrustig dromen over die schitterende arctische omstandigheden. Vogels op berijpte takjes. Vossen in de sneeuw. Schaatsende hazen en bepoederde roerdompen. Man, man,man, wat een sneeuwfeest gaat dat zijn!

Vos in berijpt landschap.
Vos in berijpt landschap.

Smelttranen

En tsja, met zoveel anticipatie volgt dan natuurlijk de onvermijdelijke anticlimax. Het grote Witte Huilen. Die sneeuwvoorspelling bleek een paar kilometertjes misrekend en terwijl onze Duitse buren gierend van het lachen sneeuwengeltjes liggen te maken, zitten wij hier in ons sneeuwloos laagland te sippen. “Ze hadden het nog zo belóófd!” De fantasie van knerpend door meters dikke sneeuw ploegen en met roodgloeiende wangen over spekglad wegdek glibberen, is wreed de grond in geboord. Die drie verdwaalde vlokken  kunnen nauwelijks een pannenkoek fatsoenlijk besuikeren, laat staan een hele hoopvolle natie tevreden stellen!

zwaan in de sneeuw
Zwaan in winterse setting.
Vos in berijpt landschap
Vos in berijpt landschap.

Ellek nadeel…

En toch…. Misschien is het allemaal niet meer zo mooi als vroeger, maar ‘ellek nadeel heb zijn voordeel‘. Want laten we eerlijk zijn: Was het nou echt zo léuk dat getintel als je vingers eindelijk weer konden ontdooien? Die blaren op je bevroren voeten omdat je zo nodig die eindeloos lange molentocht moest schaatsen? Elke ochtend ruiten krabben? Of als fotograaf met -12 langzaam tot een ijsblokje verworden omdat je zo nodig vossen in de sneeuw wilde. Onbegaanbare autowegen. Het hele treinnetwerk plat. De waterleiding bevroren en de verwarming kapot. Het was echt niet alleen maar winterpret dat de klok sloeg.

Sneeuwstorm
Sneeuwstorm.
Vos in een sneeuwstorm.
Vos in een sneeuwstorm.

Nieuwe & verbeterde winters

Nee, dan onze nieuwe en verbeterde winters. Ze mogen dan wat slapjes zijn, maar het is wél heerlijk relaxed wakker worden. Tot de lunch blijft het sneeuwvrij, dus eerst een lekker ontbijtje en dan maar eens die kant op kachelen. De wegen zijn perfect begaanbaar en het vriest niet. Eenmaal ter plekke volgt een uiterst fotogenieke sneeuwbui, die in geen enkel opzicht onderdoet voor die ouderwetse blizzards. Met als aangenaam verschilletje dat het een lekkere 1 graad boven nul is. Zie je niks van op de foto’s, maar je handen en tenen weten het verschil! Je fotografeert je 2 dagen een slag in de rondte, want plotseling is het 15 graden warmer en staat de lente alweer voor de deur.
Dus….die winters…ze zijn er heus nog wel, je moet gewoon wat sneller klikken!

Damhert in winterse setting
Damhert in winterse setting.

126. Winged Wonders

$
0
0

A Summer RomanceOp een avond, zo stil, dat je gemakkelijk zou kunnen vergeten dat geluid überhaupt bestaat, ploegde ik door een oninspirerende, schijnbaar eindeloze donkerte. Zó donker dat zelfs de herinnering aan licht verduisterd was. Alles dat ik zag waren kleurloze, ondoordringbare prikkelstruiken….

Nine Inch Nails
….tot, schijnbaar uit het niets, de zon zomaar ineens de duisternis doorboorde.
Met haar negen inch lange nagels wees ze talloze verborgen juweeltjes aan. Wild om zich heen prikkend: “Hier één en dáár één en dáár en daar nog één…!”
En al prikkend lichtte ze één voor één die saaie struikjes op en bestrooide ze met fonkelend gevleugelde wondertjes. Ze moeten er al die tijd al zijn geweest, maar met een blik vertroebeld door de duisternis zag ik ze simpelweg niet.
En toen ik eindelijk het licht zag, werd ik zo gehypnotiseerd door deze magische sprookjeswereld, dat ik bijna vergat te klikken….
Bijna.

Libellen in het licht
Two can Keep a Secret
A Summer Romance
A Summer Romance
_X1B6655_dragonfly_sunset
Winged Wonders
_X1B5832_dragonfly_sunset
Lady In Red
_X1B6565_dragonfly_light
Fairylike
_X1B6133_daronfly_sunset
And Then I Saw a Lightness….

 

 

120. Blurred Lines: De herfst van 2018

$
0
0

Kleurgeweld

Vol herfstverwachting stapte ik de herfst van 2018 in, maar alles was…ánders.
Ja,  het was inderdaad herfst en leek in de verte wel op hoe ik het me herinnerde, maar dat woordje ‘herfst‘ dekte dit keer niet helemaal de lading.
Wie had dat kleurenschuifje een slinger naar rechts gegeven? Wie had die verfpot omgeschopt?! Die kléuren!  Ze overvielen me niet, ze overmanden me als een stel woeste krijgers, langsrazend op een ontembare kleurenstroom. Aan mijn haren werd ik het bos ingesleept, compleet weerloos tegen zoveel kleurgeweld.

herfstbos met veel kleur
Zo was het bos. Maar t voelde als zoveel méér.

Voorbij geel

Een rij lariksen kwam voorbij. Normaal gesproken grappige, maar onopvallende boompjes. Maar dit keer was geel was zo fel geel dat het me bijna tegemoet schreeuwde. Dit was geen gewoon geel, dit was voorbij geel. En ik was nog maar de rand van het bos…..wat stond me daar binnenin te wachten…?

_X1B6500_herfst_bos
Herfst in een framepje…. Mooi, maar niet ‘mijn’ herfst.

Zelfs de doorgaans zo bescheiden huis-, tuin- en keukenberken waren getransformeerd in professionele publiekstrekkers. Ze leken de blaadjes van de stam ontkoppeld te hebben om ze vervolgens als een malle in het rond te strooien, zodat het hele bos bezaaid was met lichtgevende vierkantjes. Alsof iemand het nodig vond dit toch al zo overdreven feestelijk bos nog eens op te leuken met gele confetti.

_X1B7702_berken_herfst
Berken. Normaalgesproken best bescheiden huis-, tuin en keukenbomen. Dit jaar ware publiekstrekkers….

Oranje waas

Eenmaal in het bos, leek er wat rust te komen in de vorm van duistere dennen die in al hun sombere donkerte weinig aandeel hadden in het kleurenfeest. Ware het niet dat deze in hun schijnbaar onschuldige onopvallendheid fungeerden als perfect podium om – slechts met behulp van een klein streepje zon – de Amerikaanse eik in de spotlight te zetten. Die vervolgens in al zijn rode glorie mijn laatste beetje aandacht volledig opslokte. Terwijl ik nog een dappere poging deed deze kleurenoverdosis te verwerken, deelde een ongevaarlijk ogend beukenlaantje de genadeklap uit. Mijn laatste coherente beeld werd weggevaagd met een genadeloos oranje waas. Ik deed het even niet meer. Was ik een computer geweest dan had de melding ‘Colour Overload ‘in mijn scherm geknipperd.

beukenlaan in herfstkleuren
Een beukenlaan in herfstkleuren; herfst op haar mooist. En toch dekte dit voor mij niet de lading.

Herfst Medley

En ook het typen van dit stukje kost me moeite; hoe kan ik iets omschrijven waarvoor niemand blijkbaar ooit de moeite heeft genomen woorden te verzinnen?  Het bos leek wel een orkest. Een medley van donkerblauwe bassen, oranje violen, donkergroen pianospel, knalgele trompetten en een rood cello-ensemble; mijn ogen tetterden ervan! Omdat ik géén dirigent ben en met geen mogelijkheid structuur kon aanbrengen in deze chaos moest ik iets anders verzinnen. Ik deed mijn ogen dicht, waardoor het eindelijk even stil werd.
En ineens had ik het lumineuze idee om die camera, die toevallig toch doelloos in mijn hand hing, eens te gebruiken. Misschien kon ik orde in die chaos klikken? Om zoveel moois in slechts 22 miljoen pixels te vangen was quite a challenge, maar ik kon het op zijn minst proberen!

Herfstkleuren
Als ik nou eens wat vormen weg zou laten, om zo meer tot de kern te komen…. Dit kwam meer in de buurt, maar dit was het óók nog niet….

Op zoek naar de essentie van herfst

Terwijl ik een onbeholpen poging deed weer wat grip op mijn herfst te krijgen, liep er een vrouw langs, die vrolijk kwetterde: “Ik ben héél benieuwd wat je nu in beeld hebt staan..!” Eén ding wist ik zeker: “Niet wat jij nu hoopt…”, maar braaf toonde ik haar mijn schermpje. Het lukte haar niet helemaal de teleurstelling in haar stem te verbergen en semi-verontschuldigend hoorde ik mezelf uitleggen: “Het bos is prachtig, maar ik word een beetje (…) overweldigd door al die kleuren, dus probeer ik vooral dát in beeld te brengen, zonder dat ik afgeleid wordt door onbenulligheden als vorm of scherpte….” Ik kon nog net vanuit mijn ooghoek zien dat de vrouw in een groot vraagteken veranderde en hoofdschuddend verder beende, terug naar haar wél scherpe bos, terwijl ik me gewillig liet meevoeren, terug naar mijn oranje vuurzeeën en geelgroene lariks-berk-versmelting. Ahááá, dus dat was ik aan het doen…op zoek naar de essentie van herfst…!

Bomen en bos
Je ziet de bomen….en het licht….. Het beeld nodigt mij uit om dat bos in te stappen….
_X1B6817_creatieve_natuurfotografie
Blurred Lines. Tussen mijn herfstimpressie en een jaren zeventig streepjes-pyjama…

Los van het bos

En voor mij was die essentie volkomen duidelijk; de kleur! Je hoeft natuurlijk helemaal niet vast te leggen wat er IS. Dat is er namelijk al. Je kunt ook vastleggen wat je belééft. Als een impressie van wat is. Hoe heerlijk is dat?
En zo maakte ik me los ik me uit de greep van het bos en kon ik me helemaal storten op ‘mijn herfst’… Zonder regels en zonder vastomlijnd doel; vrij.

_X1B7971_natuurfotografie_abstract
Dat geel dit jaar is niet gewoon geel, maar…voorbij geel. En dat wil ik in beeld.
_X1B7713_creatieve_natuurfotografie
Poging tot eenwording van somstreepderdonkere dennen en frisvrolijke lariksjes

 

_X1B7555_natuurfotografie_onscherpte
Een geslaagde samensmelting tot een groengeel geheel dat mij bevalt. Al zal de herfst-essentie een buitenstaander misschien volledig ontgaan 😉
_X1B7917_herfst_abstract
Dat vúúr van die zwarte stammen en de roodoranje beukenbladeren die samen voor vuurwerk zorgen, dat zocht ik!

 

128. Dááág 2018, hallóóó 2019!

$
0
0

2018….. als ik dit jaar zou moeten typeren, was het een jaar vol uitdagingen, zowel op werk- als op privégebied. Sommige uitdagingen ben ik vrij zichtbaar  en publiekelijk aangegaan, zoals het maken van Natuurfotografie Magazine en het leven inblazen van Natuurfotografie Instagram, beide toffe nieuwe projecten waar ik in 2019 gráág een vervolg aan geef. En over andere uitdagingen wil ik niet veel meer kwijt dan dat het fijn is om te merken dat er soms veel meer mogelijk is dan je denkt…..en dat kerst 2018 er één was om in te lijsten in een Gouden Lijstje!

1. Januari:  Een nieuwe uitdaging: Natuurfotografie Magazine

Ruim een jaar geleden keken staarden we gevieren naar een leeg whiteboard.
We bundelden heel veel enthousiasme, bestrooiden het met goeie ideeën en blusten het af met kwaliteit en tadaaaaaa….. daar bakten we 6 prachtige magazines van!

Cover Natuurfotografie Magazine Vos
Cover Natuurfotografie Magazine Vos

2. Februari: Weer winter weer!

Ondanks de verhalen…dat het nooit meer wil sneeuwen en dat die winters niet meer zijn wat ze waren, valt er stiekem tussen de bedrijven door echt nog wel eens een vlokje en weet een watertje onder nul te komen. Ook in 2018 werd het weer winter weer... en natuurlijk rende ik onmiddellijk naar buiten om lekker in de sneeuw te gaan spelen.

Vos in een sneeuwstorm.
Vos in een sneeuwstorm.

3. Maart: Vos op het ijs

Terwijl we ons al bijna opmaakten voor de lente, werden we ook in maart nog even getrakteerd op wat serieuze winterkou. Pas toen een vos voor mijn neus het ijs over stak, realiseerde ik me dat die bikini echt nog even terug de kast in moest….

Vos op het ijs
Vos op het ijs.

4. April:  Vossenwelpjes

Die lente liet niet lang op zich wachten en in april toonden de eerste vossenwelpjes hun koeziekoezie koppies.
Het welpenseizoen van 2018…… daar zou ik boeken over kunnen schrijven, maar ik houd het kort: De welpen gingen dit jaar in de uitverkoop: Drie voor de prijs van één, op een heerlijk makkelijk bereikbare locatie, zodat iedere toevallige voorbijganger met zijn telefoon een welpenportretje kon schieten. En of dat voor- of achteruitgang is, daar ben ik nog niet helemaal uit (…). Maar ook ik had een kaartje en was erbij 😛

baby vossenwelp
Vossenwelpje.

5. Mei: Libellen

Fotografie is naast mooie foto’s maken ook voor een heel groot deel beleving. Ik wil die natuur horen, zien, voelen  proeven en ruiken. En omdat dat met groepsfotografie niet zo goed lukte, ontvluchtte ik soms de welpengekte en vond mijn Zen-moment bij de libellen.. Stil. Leeg. Heerlijk.

_X1B6655_dragonfly_sunset
Winged Wonders – libellen in mooi licht.

6. Juni:Vossenwelpen groeien op

Maar natuurlijk kon ik het niet helemaal laten. Ik volg vossen al zo lang en ze zijn nu eenmaal zo leuk….. Langzaam zag ik de welpjes  in echte vossen veranderden. Een fantastisch proces: Eerst groeien de oren en de poten en dan groeit de rest erin. De dag dat je, als vos, niet meer wilt dat mama je vacht verzorgt komt onherroepelijk dichterbij…. Maar tot die tijd kun je er als puberwelp best nog even van genieten…:D6_fox_love.jpgVossen groeien op en laten nog net toe dat moedervos teken verwijdert.

7. Juli: Juffer

En werd het me weer te druk…dan was er altijd wel een juffer te porren om even voor te doen hoe dat ook alweer moest…kalm aan doen.
Deze juffer was overigens zo goed als dood, dus bij nader inzien besloot ik hier toch maar geen voorbeeld aan te nemen.

Zen moment gezocht.
Zen moment gezocht.

8. Augustus: Héét

Ik weet niet hoe jullie je het voorjaar en de zomer herinneren, maar in mijn geheugen was het non stop zonnig en warm, van half maart tot en met eind september. Het concept ‘regen’ was tot een zeldzaamheid teruggebracht. Weer eens wat anders dan ‘your average’ welpenseizoen, waarin je met windkracht 6, een graad of 8 en eindeloze regenbuien heel hard een hobby-switch zat te overwegen….
Deze zomer leek het wel alsof ik in Zuid Spanje was, in plaats van aan de Nederlandse kust. Nooit eerder had ik de duinen zo geel gezien. En nooit eerder kraakte dat gras zo hard als ik er overheen liep. Eindelijk dat Mediterrane klimaat waar ik altijd op gehoopt heb. Klimaatverandering mag een bitch zijn, maar voordelen heeft het zeker!

7_X1B8873_lazy_fox.jpg
En ook de vossen hadden het héét!

9. September

Om te kunnen creëren….of het nu gaat om foto’s, tekeningen,teksten of iets anders…. heb ik een zekere rust en ruimte nodig. Die leegte zoek ik graag in de natuur, maar soms…is dat best even zoeken. En heel fijn om dat dan te vinden, soms in het heel simpele….

zonsondergang silhouet
Zen moment gevonden.

10. Herfst

De herfst van 2018 was de mooiste herfst ooit. Of het nu een gunstig neveneffect was van die veel te droge zomer of een toevalligheidje: de kleuren waren fijner dan de beste schilder ze had kunnen mengen. We maakten een heerlijke wandeling en ik zag het licht. Dat zó betoverend was, dat er van foto’s maken weinig terecht kwam en vooral genieten overbleef.
herfst_sfeer.jpg

11. Blurred lines

En die paar mooie herfstdagen waren voor mij genoeg voor het hele herfstseizoen. Die overdosis aan kleuren vangen in een paar duizend pixels leek een onhaalbare missie, maar uiteindelijk kwam voor mij de essentie van mijn herfst perfect samen in mijn blurred lines.

_X1B7917_herfst_abstract
Yes…dat vúúr..van die zwarte stammen en de roodoranje beukenbladeren die samen voor vuurwerk zorgen, dat zocht …!

12. December…..

December was een maand die ik niet in foto’s kon en wilde vangen, omdat fotografie weliswaar één van de belangrijkste dingen in mijn leven is, maar zeker niet het enige. En het was fijn om even aandacht te kunnen schenken aan andere dingen. Even tot rust te komen, tevreden terugblikkend op een niet perse altijd makkelijk, maar toch ook wel een heel mooi en bijzonder jaar. En vooruit te kijken met zin in…… 2019! In het fotograferen, in de hopelijk mooie foto’s die zullen volgen. Maar vooral in de mooie momenten, fotografisch én persoonlijk….

Kerst-  en Nieuwjaarskaart
Kerst- en Nieuwjaarskaart 2018 – © Roeselien Raimond

Jaaroverzicht 2020

$
0
0

Het woord ‘saai’ kwam niet voor in mijn 2019-woordenboek en ik tilde – voor mezelf- het begrip ‘Uit je comfortzone stappen‘ naar een hoger level. Sleur? Dat was iets waar ik soms bijna naar verlangde. Bijna, want eigenlijk was er weinig te klagen. Okee, blogtechnisch had het een tandje meer gekund (me culpa; NUL blogs dit jaar). Maar heej, mijn brood verdienen als schrijver/ redacteur is ook geen straf…:D
Daarbij: ‘Ellek voordeel…’ Dus dit is tevens mijn goede voornemen voor 2020, meer schrijven just for the fun of it.
#goedvoornemen2020_1_meerschrijvenvoormezelf
En alof ik nieuwe professies spaar, ik heb er dit jaar weer één bij…. Dus watch me: vanaf nu vraag ik natuurfotograferend NL en omstreken de groene hemdjes van het lijf!
Ohja…en fotograferen, dat deed ik soms ook nog even tussendoor. Hieronder een random overzichtje…

1. Januari-miniwinter

Januari trapte veelbelovend af. Misschien niet met een hele serieuze winter, maar wie het kleine niet eert… Dus in plaats van op de schaats te springen organiseerde ik een privéfietstocht voor mezelf langs de Goudse bushokjes en oh what fun we had! 😀

Ijskristal
Creatief met kristallen

2. (Bijna) februari

Op de valreep volgde er toch nog een cadeautje in de vorm van sneeuwvlokken. Nét genoeg voor dat ‘ohja’zo-zag-een-sneeuwvlok-eruit-gevoel. En precies voldoende om die ene winterse foto te maken. Want dat is het leuke van fotografie; 1/320 seconde sneeuw én 1 coöperatieve vos zijn genoeg voor een fijne winterfoto! In theorie, that is…

Vos in de sneeuw
Voor een vos in de sneeuw heb je slechts 1/320s sneeuw nodig, in theorie.

3. Maart Mail from Huawei

In maart plofte er een nogal bijzonder mailtje in mijn inbox. Van Huawei. Of ik voor hen wilde fotograferen. Dat leek me wel wat. Met de kanttekening dat ik dan wel zou moeten reizen…en dat dat uiteraard niet zou lukken zonder chauffeur en persoonlijk begeleider. En dat vonden ze prima, dus Nils en ik gingen naar Costa Rica.
Op de hele korte termijn moest er een plan gemaakt worden, een auto gehuurd, hotels besproken en tickets geboekt. Spannende tijden waar ik makkelijk een blog over zou kunnen schrijven.
#goedvoornemen2020_2_blog_over_huawei_deal

Vossenwelpje
Zenvossenwelpje

4. April in Costa Rica

In april kwam deze droom uit… we gingen het echt doen! Uiteraard was het niet zomaar een vakantie, ik had een pittige opdracht die ik wel waar moest gaan maken. Maar om dit voor mij grote avontuur samen met Nils aan te gaan, om met een 4×4 Jeep dit prachtige land door te reizen en een beetje te leren kennen…. dat was een once in a lifetime chance en ben zo blij dat we die met beide handen aangegrepen hebben.

Kolibrie Costa Rica
Kolibrie Costa Rica…voor t eerst gezien en totally hooked!

5. Mei – Babybeestjes

In mei was het volop lente en naast welpjes lieten ook de jonge gansjes zich van hun beste kant zien. En ik kreeg te horen dat mijn opdracht voor Huawei was goedgekeurd! Dat was een lekkere start van het welpenseizoen 😀

Baby gansje
Het leuke aan babygansjes is het niet uitmaakt wat ze doen, drinken, slapen, lopen…allemaal even schattig!

6. Juni #workworkwork

Met het vullen van Natuurfotografie Magazine, het dagelijks verzorgen van content voor Instagram Natuurfotografie en het redigeren van artikelen voor natuurfotografie.nl ben ik wel aardig van de straat. Het is fijn om zoveel met fotografie én tekst bezig te zijn, maar ik zou bijna vergeten dat ik zelf ook nog fotograaf ben. In juni gelukkig wat tijd om eens onder te duiken in de wondere wereld der Roze Sprinkhanen. Ik schreef hier al eerder over, maar jullie hebben nog wat woordjes te goed. #goedvoornemen2020_3_blog_over_roze_sprinkhanen

Roze Sprinkhaan
It’s Not Easy Being Pink

7. Juli ..zomerrrrr

Juli…..wat en heerlijke maand om buiten te spelen. met vossen, met herten, met alles dat maar mooi wil doen voor mijn lens!

Damhert
Damhert op zijn zomer-best

8. Augustus Huawei Wedstrijd gewonnen

En net als je misschien dacht dat het Huawei avontuur een echo uit het verleden was… Nope. Een van de ‘eisen’ van de opdracht was dat ik met de P30 Pro gemaakte foto zou inzenden voor een wereldwijde fotowedstrijd. Wat ik braaf deed. En guess what: met deze foto won ik….een Huawei Pro! 😀
#circeltjerond

Winnende vossenfoto Huawei wedstrijd
Winnende vossenfoto Huawei wedstrijd

9. September Op een dag word je…interviewer!

In september deed ik mijn allerallerallereerste interview. En hoewel ik altijd ben geinteresseerd ben geweest in mensen en hun diepere zielenroerselen vond ik dit wel ultiem spannend. Want…interviewer is tenslotte een vak. En net als elk ander vak leer je dat door…een opleiding…door iemand die het voor doet. Maar ik sprong…en gelukkig kon ik zwemmen…
Na zoveel spannends eindelijk tijd voor ontspanning. Lekker samenop vakantie naar Griekenland. Even niet als fotograaf, maar gewoon als mens. En ja, de camera mocht wel mee, want hoe heerlijk is het om na een dag zwemmen en snorkelen en vóór het heerlijk Grieks avond eten nog even de zon onder te zien gaan met wat libellen.
#goedvoornemen2020_4_meervakantie

Libel in tegenslicht
Libel Griekenland

10. Oktober-lente

Tussen de drukte door uiteraard nog even tijd gemaakt voor vossen. En omdat het tegenwoordig lente is in de herfst…een vos met bloemen.

Vos tussen de bloemen
Oktober lente – Vos tussen de bloemen

11. November…toch nog een beetje herfst

Er volgden nog 3 interviews en zo hoop ik al doende te leren. Voor fotografie was wederom weinig tijd, maar de herfst, toch één van de mooiste tijden van het jaar (samen met de lente, de zomer, de winter) wilde ik toch niet missen. Dus heerlijk met een gewaardeerde fotocollega op pad…

Heerlijk herfstbos
Heerlijk herfstbos.

12. December Tijd voor Tekenen

Tijd voor een andere liefde…tekenen. Kerst is een perfect excuus om weer eens te tekenen. Voor kerst kreeg ik kleurpotloden en hopelijk kan ik deze oude liefde weer eens wat leven in blazen…
#goedvoornemen2020_5_meertekenen

Nieuwjaarskaart
Noeiwjaarskaart

Goede voornemens zat dus.
En voor nu ….wens ik jullie een heel gelukkig, gezond en inspirerend 2020

2020: Wat een ráár jaar!

$
0
0

Paradise Lost
In maart 2020 liep ik om zes uur ’s ochtends op een tropisch strand. Het was al zeker 25 graden, stralend weer en mijn uitzicht bestond uit de silhouetten van ontelbare fanatiek rondwandelende heremietkreeften, tegen de opkomende zon. Niet veel verderop waren de apen, wasberen, coatis en leguanen ongetwijfeld ook al aan hun dag begonnen en Nils was bijna zover… Het leven was goed. Tenminste, dat namen we aan, want dat ‘slechts een griepje’, dat rondwaarde toen we vertrokken, was niet iets om serieus te nemen, zo was ons verzekerd. En zo volledig afgesloten van de wereld en wifi-vrij was dit paradijsgevoel ook makkelijk vol te houden.
Deze illusie werd -eenmaal terug in de bewoonde wereld – wreed verstoord door een sms-bom op onze telefoons: ‘Ga NU naar huis, nu het nog kán.’ ‘De wereld staat in brand!’. De dreiging was zo serieus dat we dat ook probeerden, maar zelfs tickets van € 6000,- (!) bleken al uitverkocht! De noodtoestand in Costa Rica werd uitgeroepen, we mochten het terrein niet meer af, het luchtruim was wereldwijd aan het sluiten en de doorgaans zo vriendelijke Costa Ricanen liepen met een steeds grotere boog om ons heen.
Alsof twee enorme deuren zich langzaam maar zeker sloten… We zagen de kier in hoog tempo kleiner worden en het lukte nog net om er door heen te springen en veilig in Nederland aan te komen. Al was ‘veilig’ een nogal relatief begrip. Hier begon het pas, dat ‘nieuwe normaal’….

Liever dan lief
Maar 2020 was óók een jaar waarin we gedwongen werden stil te staan. Vooruitkijken bood weinig zicht, achter ons lag een wereld die niet meer bestond. Een mooie gelegenheid dus om dat hier en nu eens te beschouwen: Wat zijn eigenlijk de dingen die je écht mist? Wat is nou écht belangrijk. En ook….hoe gaan wij met de wereld, met dieren, met elkaar om en is dat nu echt de juiste manier of kan dat beter…? Alles wat zo vanzelfsprekend leek, bleek helemaal niet zo voor zich te spreken. En alles dat we zo voor lief namen bleek bij afwezigheid ineens nog veel liever dan we dachten….

Imagine….
Voor mezelf sprekend: Als ik langs de beperkingen kijk, dan is het nog best goed gelukt iets moois van 2020 te maken. Fijn om toch nog mensen te kunnen zien, zij het in een wat andere vorm. Fijn om zoveel moois samen met Nils te mogen delen en blij dat ik zat werk heb. Werk waarbij ik samen met andere mensen mooie dingen mag maken, die (hopelijk) andere mensen ook weer blij maken. En mijn bijdrage zal de wereld niet veranderen, maar stel nou dat iedereen elke dag even bezig zou zijn met hoe je de wereld net iets mooier kan maken…en dat ook zou doen? Stel dat iedereen elke dag net nog iets vriendelijker voor een ander zou zijn? Want het is soms best simpel, de wereld net een beetje meer kleur geven.


Mijn 2020-kleurtjes

Januari: Spreeuwen spektakel
Het jaar opende met het mooiste natuurlijke ‘vuurwerk’ denkbaar; een geheel verzorgde luchtshow, door tienduizenden spreeuwen. Zonder agenda’s en zonder Zoommeetings slagen deze vogeltjes erin tot een choreografie te komen waar wij mensen met maandenlange training niet eens aan zouden kunnen tippen. Spreeuwen dóen dit gewoon even, fascinerend!

“De eend” made by a starling murmuration

Februari: Spreeuwen, the sequel

En omdat ik van zo’n bijzonder fenomeen nooit genoeg krijg en de spreeuwen zelf blijkbaar ook niet, ging het in februari gewoon verder. Sneeuw, ijs en winter lijken iets van voorbije tijden, dus keek ik in plaats van naar dwarrelende sneeuwvlokken in de lucht naar zwermende spreeuwen in de mist. Anders, maar zéker niet minder mooi. En qua geluid wint de spreeuwenzwerm het absoluut van de sneeuw, maar dit terzijde…

Spreeuwen in de mist.

Maart: Costa Rica revisited

In 2019 werd ik door Huawei gevraagd naar Costa Rica te gaan om voor hen dieren te fotograferen met de Huawei P30 pro. Een meer dan geslaagde missie, die ik ook nog eens samen met Nils mocht beleven. Beiden waren we erg gecharmeerd van dit land en we wilden graag nog eens terug om in alle rust en zonder opdracht dit stukje paradijs verder te verkennen. En die kans kregen we…nog nét…! 21 maart zetten we, na een heerlijke reis, weer voet op Nederlandse bodem, precies op tijd om aan te schuiven bij de intelligente lockdown.

Coati…..zou ik hier niet al vorig jaar een blogje over schrijven? 😉

April: Corona kievitsbloemen
Eenmaal thuis gingen we vrijwillig in quarantaine en ik vond een leuk dicht bij huis corona-projectje: kievitsbloemen. Opvallend hoe mijn stemming doorsijpelde in mijn fotografie: mijn doorgaans mierzoete foto’s in blije kinderkamerkleuren maakten plaats voor– voor mijn doen- zeer duister beeld.

And then I see a Darkness…

Mei: Vitamine W(elpjes)

Na een periode van lang binnen hangen besloot ik wat vitamine D te gaan opsnuiven met als aangenaam neveneffect vossenwelpjes. Slapende welpjes, spelende welpjes, zogende welpjes, schattige welpjes…. 2020 mag dan een baggerjaar zijn geweest op vele fronten, welpentechnisch was het best te doen.(…)

Juni: Cute Overload
En om de fluffy vachtjes toch wat af te wisselen met geverderde fluffiness, zonder aan schattigheid in te hoeven boeten, heb ik uiteraard ook weer kleine babyeendjes gefotografeerd. Ik ben en blijf een sucker voor lief en onschuldig en al stort de hele wereld in; het liefst maak ik mijn eigen blije, glazuurbrekend zoete wereldje, vol glimmies, fonkels en feestlichtjes! Welk virus, waar?!

Mijn eigen privé eendenfeestje, yay…

Juli; Need for Sweet

Weer welpen. Want hoe zwarter de nieuwsberichten om me heen worden, hoe hoger die grafiek-pieken stijgen, hoe dreigender de naderende golf, hoe roder mijn stad op de RIVM-kaart, hoe groter de noodzaak van een flinke cute overload!

Red fox kit
Cute overload

Augustus: Foxy Love – het goede voorbeeld!

Vossen groeien op en al verdwijnt er wat puppyvet en -pret, dit wordt ruimschoots gecompenseerd door dikke doses vossenliefde. Dit jaar leek het wel alsof zij onze 1,5 meter beperkingen in eigen persoon wilden goedmaken. Er werd wat afgeknuffeld in vossenland, broers met elkaar en broers met hun zusje, moeder met kinderen, alsof ze wilden zeggen: ‘Weet je nog? Zo moet dat, knuffelen….!’

knuffelende vossen, vossenliefde
Vossenliefde: laat dat knuffelen maar aan vossen over, die weten wel hoe dat moet!

September: Chill like a Fox
Dit jaar leverde mij – en ik vermoed- vele anderen ook best wat extra stress op. Al was het alleen maar omdat je ineens echt overal over na moest denken. Een verjaardag vieren, even bij iemand op bezoek, een uitje, iets kopen, Pasen, Kers, Oud en Nieuw….veel kan niet meer en als het al kan, dan in ieder geval niet meer zo lekker spontaan. Af en toe lukte het me wat minder goed alles te relativeren en dan was er maar één remedie: het trucje afkijken bij vossen die van relaxen hun tweede natuur hebben gemaakt en chill like a fox!

Chill Like a Fox!
Chill Like a Fox!

Oktober: Hertenbronst

Terugkijkend voelt deze periode nog een beetje als stilte voor de storm. Hoewel we toen al lang die tweede golf konden zagen aankomen, konden we deze nog best een klein beetje stiekem blijven ontkennen. De herwonnen bewegingsvrijheid in de zomer was een heerlijk cadeautje geweest, dat smaakte naar meer en de weerstand tegen weer terug die doos in was best groot. Het was ook tevens de periode vóór Buiten zijn het Antwoord op Alles werd. Ikea dicht? De natuur in! Bioscoop gesloten? Lekker naar buiten! Scholen op slot? Stukkie wandelen! Ineens liepen we met zijn miljoenen in de natuur. Parkeerplaatsen waren om 9 uur ’s ochtends al vol en het concept filewandelen werd uitgevonden. Mijn favoriete natuurgebied was drukker dan de Efteling op hoogtijdagen! En natuurlijk: ik gun iedereen die natuur, maar vooral gun ik heel veel mensen dat de Hornbach, de KFC en Koopgoot hun poorten weer héél snel openen.

Stilte voor de storm (Damherten in de mist tijdens de bronsttijd)

November: Méer spreeuwen
Had ik al gezegd dat ik nooit genoeg krijg van natuur en haar kleine en grote wonderen?

“De Beer” – Made by a starling murmuration

12. Klaar met dit jaar
Het wil niet winteren en dus was december een perfecte maand om eens flink wat binnen-werk te verzetten. Het aantal abonnees van Natuurfotografie Magazine is enorm gegroeid en iedereen is enthousiast. En omdat we dit graag zo willen houden steken we hier veel tijd, energie en liefde in. In 2019 zette ik voorzichtig mijn eerste, onzekere stapjes op interviewgebied en in 2020 heb ik maar liefst 15x iemand de hemd van het lijf mogen vragen, whee! Maar vooral is het zo leuk om steeds te mogen inspireren en geïnspireerd te worden en met en voor andere natuurfotografen steeds weer zoveel moois te mogen maken…. Laten we dat blijven doen in het volgend jaar….

Dit damhert, dat ik nog op de valreep van 2020 tegenkwam toen ik vroeg hoe 2020 voor hem was geweest….
En mij leverde het mijn saaiste foto van 2020 op 😛

Voor nu wens ik jullie dat het lukt de beste versie van 2021 te maken. Voor jezelf en voor al het andere! En #blijfgezond

Sixty four Foxy Faces

$
0
0

‘Heb je nog niet genoeg vossenfoto’s?’ Een vraag die ik zó vaak krijg. Waarop mijn standaard antwoord is: ‘Nog láng niet!’ Die foto’s zijn slechts een heel mooi excuus om al ruim tien jaar lang deze fantastische dieren totaal plat te stalken. En nee, ik krijg er geen genoeg van. Sterker nog, elke dag vind ik ze nog een beetje liever, leuker en mooier.

64 vossen portretten
64 vossen portretten

De glimlachende vos

‘Mijn’ eerste vos (2009) herinner ik me nog als de dag van gisteren. Een mooie dame die altijd leek te glimlachen. Genieten had haar middelste naam geweest kunnen zijn. Het verhaal gaat dat ze als weesvosje is grootgebracht door boswachters. Of het waar is weet ik niet. Ik weet wel dat ik verbaasd was over haar vertrouwen in mensen. Soms zat ik in een duinpan en verraste ze me met een bezoekje. Rustig kwam ze naast me zitten, keek me aan en kneep tevreden met haar oogjes. Ik keek terug, deed hetzelfde en…de wereld was heel even perfect. Zij leerde me de kunst van het ‘in het moment zijn’.

glimlachende vos
De glimlachende vos

Platkoppen & Langneuzen

In die tijd liepen er in dat gebied grofweg twee soorten vossen rond. Er was een groep die oogde alsof elk onderdeel uit een ronde mal kwam gerold: Opvallend ronde oren, grote ronde ogen, fluffy ronde lichamen en ronde gezichten met een korte neus. Deze vossen doopte ik, liefdevol bedoeld, De Platkoppen. Daarnaast liep er een tweede familie rond met een bijna tegenovergesteld uiterlijk. Prachtig oranjerode, slanke vossen met een natuurlijke elegantie, lange puntige oren en grote schuine ogen die hen een bijna zwoele uitdrukking gaven. Geïnspireerd door hun uitzonderlijk lange neus noemde ik hen – hoe kan het ook anders- De Langneuzen.

Langneus – en profile

Platkop – En face

De doorsnee vos

Hoewel familie Platkop en Langneus rivaliserende clans waren, vermoed ik dat er regelmatig een liefdes-onderonsje moet hebben plaatsgevonden. Door de jaren heen zag ik langzaam zowel de ronde als de scherpe kantjes zo goed als verdwijnen. Langneus en Platkop en vermengden zich tot een vossenvariant die je als ‘Doorsnee Vos’ zou kunnen typeren.

De ‘doorsnee vos’, een soort archetype vos met ‘gewone’ oren, ogen en gezichtsvorm.

‘Hoe kun je die vossen allemaal uit elkaar houden?’ Inmiddels moet ik grof geschat zo’n 50 vossen ontmoet hebben. En toch is het simpel: ‘Precies zoals je 50 mensen uit elkaar houdt’. Zoals je buurvrouw meestal niet verwart met je tante, zo ziet de vos in de zeereep er anders uit dan die vos aan de bosrand. Elke vos heeft haar eigen gezicht. De één heeft chocoladebruine ogen, de ander goudgeel. Sommige vossen hebben grappige kleine wenkbrauwtjes of hele lange snorharen, prachtige eyeliner of opvallend witte wangetjes. Maar vooral hebben ze allemaal een andere expressie. Sommige vossen zijn echt grenzeloos vriendelijk. Andere net wat nukkiger. Er zitten uitzonderlijk slimme exemplaren tussen en wat meer klungelige varianten. Sommige vossen lijken bijna verlegen. Anderen hebben een attitude waar je U tegen zegt. En heel soms verdenk ik vossen er wel eens van dat ze stiekem een gevoel voor humor hebben. Maar dat kan ook mijn projectie zijn.

Hebben vossen humor? Ze kunnen in ieder geval grappig kijken.

64 Persoonlijkheden

Hoe dan ook…al die totaal verschillende karakters, worden weerspiegeld in hun gezicht. En héél soms wordt er, als een mooie groet uit een Platkopverleden, een welpje geboren met een allerliefst klein neusje, extreem ronde oortjes en zo’n grappig rond lichaampje. Ze kijkt ze me aan, knijpt met haar oogjes, ik doe hetzelfde terug en de wereld is weer heel even perfect.

zen vossenwelpje
Ronde oren, rond gezichtje, knijpoogjes…check!

En mocht je nog steeds denken dat een vos simpelweg een vos is…? Kijk dan eens diep in deze 128 ogen en…think again!

Vossenfeitjes

Vriendelijke vossen
Laat het mijn geliefde katten maar niet horen, maar vossen zijn de liefste dieren die ik ooit ontmoet heb. Hoewel ze onderling wel flink kunnen kibbelen om eten of territorium zijn ze vooral opvallend zachtaardig.

Vriendelijke vos

Doetjes
Onder onze diersoort zijn de mannetjes dominant. Ze sloven zich uit, blazen zich op en spelen graag de baas. Bij vossen zijn de mannetjes juist het meest zachtaardig en ze wachten rustig af tot de vrouwtjes uitgeschreeuwd zijn.

Man-vos
Man-vos

Vos specialiteiten
Elke vos heeft zijn eigen specialiteit. Sommigen zijn meesters in het maken van muizensprongen. Anderen loeren tussen het riet naar watervogels. Sommige vossen klimmen zelfs in bomen, op zoek naar vogelnestjes!

Langneus vos
Langneus vos

Geweldige oren
Wist je dat vossen op gehoor larven kunnen vinden? Al lopend houden ze hun kop schuin, oortje naar links, oortje naar rechts. Ineens stoppen ze…beginnen verwoed te graven en…hebbes!

vos portret
Eén van de eerste Platkop vossen

Nachtbrakers?
Vaak wordt gedacht dat vossen enkel nachtactief zijn, maar wij hebben ze nachtactief gemaakt. Door ze te bejagen werden ze gedwongen ons uit de weg te gaan. Vossen die niet bejaagd worden zijn vaak (ook) dagactief, met als leuk bijkomend voordeel dat wij dus van ze kunnen genieten.

vossenportret
Eén van de eerste Langneus vossen

Zenvossen
Vossen zijn de kunst van het Zen zijn volledig meester. Als er niet gejaagd, gezoogd of verdedigd hoeft te worden, dan is er nog maar een ding belangrijk: Ogen dicht, neus in de lucht en…genieten maar. Hier en nu.

n vos
Zen vos

Helpende hand
Hoewel vossen solitaire dieren zijn en alleen jagen, niet in een pack, zoals wolven, hebben ze sterke familiebanden. Dochters blijven één tot twee jaar bij hun moeder en leren zo alle fijne kneepjes van het vossenvak. In ruil daarvoor helpen ze mama bij het grootbrengen van de welpen.

vossenportret
Vossenportret in warm licht

Vossen zijn fantastische ouders. Zeker de moeders die minstens zo’n 10 maanden voor hun welpen blijven zorgen. Daarna is het de bedoeling dat de (inmiddels vruchtbare) zoons op eigen poten leren staan.

Jonge vos
Jonge vos

Veel smaakjes
Vossenkarakters verschillen onderling misschien wel net zoveel als mensenkarakters. Je hebt ze echt in alle smaakjes: Verlegen en arrogant, van muurbloempje tot haantje de voorste, chronisch blij of notoir sacherijnig. Behulpzaam of eigengereid. Ondeugend en schattig. Noem het en je hebt er wel een vossenversie van.

Stoere man vos
Stoere man vos

Knuffelkonten
Vossen zijn enorme knuffelkonten. Echt elk excuus wordt aangegrepen voor een goeie knuffelsessie. Onder het mom van ‘Zal ik even die teek bij je verwijderen?’ worden non stop gezichten wederzijds afgelebberd.

Vossenwelpje
Vossenwelpje

Veelkleurig
Zoals op de foto te zien is hebben vossen altijd bruine ogen. De kleur vacht verschilt van wat saai peper en zout, bijna goudgeel, tot oranjerood. De kleur kan per jaar en seizoen ook nog wat variëren. En als je heel veel mazzel hebt kun je ze zelfs in het zwart (melanistisch), roodzwart (cross fox) of wit (albino) aantreffen.

vos portret
En sommigen hebben de brains én de beauty 😉

Ondeugend
Hoewel vossen veel liever zijn dan ik ooit had kunnen denken zijn ze soms wel ondeugend. Vossen begraven prooien voor later en markeren de plek door eroverheen te plassen. Luie collegae maken hier handig misbruik van door de prooi van een andere vos op te graven in plaats van er zelf één te vangen.

vossenportret

Young & eager

Glimlachende vossen
Ze zeggen dat vossen niet kunnen glimlachen. Zelf heb ik zo mijn twijfels over….😉

Glimlachende vos
Glimlachende vos

Dag 2022, hallo 2023!

$
0
0

Denkend aan 2022, zie ik woeste stormen met dreigende zwarte wolken. Maar ook een lange, warme zomer met een bijna eindeloze reeks prachtige zonsondergangen. 2022 …het jaar waarin de ene na de andere ‘zekerheid’ in elkaar klapte. Net toen die coronatrein plotseling met piepende remmen, tot stilstand kwam en we op het punt stonden de Covid-testen juichend in de fik te steken, denderde er een serie nieuwe tegenslagen over ons heen. Voordat we onze hernieuwde vrijheid konden vieren werden we opnieuw gegijzeld. Dit keer door de invloed van een smerige oorlog, een energie-, klimaat-, woningcrisis en een stagflatie. En alsof dit nog niet erg genoeg was bleken heel veel BNN-ers eigenlijk helemaal niet leuk te zijn. Ook dat nog! Maar dapper verruilden we onze mondkapjes voor kruiken en kleedjes, op zoek naar de lichtpuntjes in de duisternis. Want ook die waren er.


Clean up Corrie

Begin dit jaar raasde storm Corrie ons land binnen en het zal mijn levendige fantasie wel weer zijn, maar ik zag die Corrie gewoon met haar hoofddoek en schort die hele Covidbende kordaat het land uit bezemen. Ik was op dat moment op het strand, waar mijn oren en ogen werden gezandstraald. Een beetje zoals een tandsteenbehandeling bij de mondhygiëniste: Het voelt echt heel onprettig, maar als het dan klaar is en alles is mooi schoon….best feeling ever!

Drie boze broers

In februari werd de klus afgemaakt door de drielingstorm Dudley, Eunice en Franklin. Deze stormbroeders waren van een ander kaliber. Waar Corrie ons nog een soort van strandwandeling toestond, had Dudley de hele kustlijn verpakt in een smerige laag vies vet schuim. Grote broer Eunice blies hele land code rood in. En Franklin vaagde het hele strand weg, slokte hele duinenrijen op en strooide en enorme betonplaten, ooit dienend als voetpaden, als dominosteentjes in het rond. Maar… aan het eind van de dag, toen de broers tot bedaren waren gekomen, was daar…het licht.

Shake it!

‘Hoe vind je nou onderwerpen? Wij hebben hier toch nauwelijks natuur?’
Onderwerpen zijn overal. En natuurlijk schiet je niet altijd prijs. Dat is juist het mooie. De natuur is een soort grabbelton. Soms grijp je mis en soms word je ineens verrast met iets heel bijzonders. En dat kan ook in je eigen achtertuin. Het is er, je moet het alleen zien. Neem nou fazanten. Die lopen overal in Nederland wel rond en ik vind ze prachtig. Ik ken ze voornamelijk als je bijna op ze stapt en ze je met een ijselijke schreeuw en woest geflapper bijna een hartverzakking bezorgen. Maar ze kunnen meer dan dat. Zo vanaf maart beginnen doen ze hun coole feathershake, om fazantenvrouwtjes te imponeren. En ook op mij had het effect… Kijk die veren dan, kijk die staart..!

Aprilletje zoet….

Soms zou je bijna denken dat de natuur gevoel voor humor heeft. Want terwijl de winter sneeuwloos voorbij ging, kleurde op 1 april de wereld (in ieder geval die van mij) alsnog even totaal wit. En zo kon het gebeuren dat een zogende moedervos de sneeuwvlokken uit haar vacht moest schudden…😊


Welpjes welpjes welpjes

Zelden werd er zo met gul welpen gestrooid als dit jaar. En zelden was mijn welpenzoekpuzzeltocht zo spannend als dit jaar. Achter elk duin leek wel een welpenverrassing schuil te gaan. En net als ik dreigde te denken dat ik het allemaal door had, wisten de vossenmoeders het Grote Welpenspel weer een extra dimensie te geven door met hun welpjes te schuiven. Nesten van moeder en dochter werden gecombineerd en vervolgens weer verdeeld. Waarbij ik me afvroeg of moeders nog wel wisten wie hun welpjes waren. En als ze dat al wisten, namen ze dan wel echt eerlijk alleen hun eigen welpen mee? Of stiekem de gezondste, de grootste of de liefste?
Typisch nutteloze mensengedachten. De vossen maakt het allemaal niet zo uit. Alles wordt verzorgd door iedereen. Een staaltje gemeenschapszin waar we alleen maar een voorbeeld aan kunnen nemen.
Hoe dan ook, van babybeestjes word ik altijd blij. Daar zit er nog niks naars ingestopt. Het zijn bundeltjes vol liefde, enthousiasme, vrolijkheid, onschuld, levenslust, hoop en blijdschap. En ook dit jaar werden er weer heel wat gaten in de duinen gevuld met kleine harige bolletjes schattigheid en ik kon me, in ieder geval tijdelijk, onderdompelen in een wereld waarin alleen vrede, liefde en blijdschap heersten.

Je gaat het pas zien, als je het ziet

Over lichtjes kun je schrijven of zingen, maar vooral moet je ze simpelweg zien. Ze zijn er namelijk altijd en overal. En zie je ze even niet, dan zie ik ze wel voor je.

Complex Connections

Het is niet voor niets dat ik mijn tijd het liefst in de natuur doorbreng, zo ook in 2022. Natuur brengt rust en inspiratie. Ze helpt je op te laden. Ze laat je gedachtes als wolken voorbijdrijven, zodat je ernaar kunt kijken zonder er in mee te gaan. Zodat je na afloop met een opgeruimd hoofd naar huis kan. Ze laat je kou, honger, moeheid en allerhande ongemakken vergeten. Maar natuur is ook een spiegel. Ze brengt je inzichten. Natuur is magisch, wijs, complex en georganiseerd in al haar chaos. Natuur zoekt en vindt altijd balans. En natuur laat ons eindeloos verwonderen….
Heb je wel eens écht naar een spinnenweb gekeken? Zo’n ‘simpel’ diertje dat een materiaal weet te produceren dat vederlicht is, maar sterker dan staal en taaier dan Kevlar. Allemaal met zijn eigen lijfje. En gaat een web kapot, dan eet de spin het kostbare materiaal weer op om her te gebruiken. Natuur doet niet aan verspilling, iets waar wij mensen nog veel van kunnen leren! En… kijk ook eens naar die vorm: supermooi én efficiënt. Zo complex en toch zo simpel. En…die spin snapt iets wat velen van ons maar niet lijken te begrijpen. Met geld, status en macht kun je misschien een vernuftig web maken, maar uiteindelijk gaat het maar om één ding: verbinding, met anderen, met de natuur…en met jezelf.

Zen vossen

Na al die lichtjes zou je bijna vergeten dat er ook nog vossen zijn. Ware het niet dat ik nog steeds zo gek op vossen ben dat ze eigenlijk altijd wel op de een of andere manier aanwezig zijn. Soms spelend, soms jagend, soms etend, soms vechtend, soms knuffelend en laatst zag ik er zelfs één over het ijs rennen! Maar het allerliefst zie ik ze nog steeds zo. Simpelweg genietend van het hier en nu. Zonder spijt van gisteren of zorgen om morgen. Weer iets dat de natuur vaak beter begrijpt dan wij.

Tijdelijke vogelaar

Hoe vaak ik niet te horen krijg: “Jij bent toch van de vossen?! Jij hebt toch niks met vogels…?!” Zeker wel! Ik houd van alles dat ademt, behalve van meerkoeten.
En nee ik sta geen rondjes om mijn digiscoop te te dansen als er een Ceti’s zanger op een kilometer afstand in een boom zit. Of ze zeldzaam zijn of niet interesseert me niet in het minst. Maar alles dat bereid is even heel fluffy te doen, kan mij – in ieder geval tijdelijk – een heuse vogelaar maken!


This is my Church

Iemand vroeg me laatst waar ik me door laat inspireren. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is, dat op het moment dat alles om me heen verdwijnt en alleen ik en mijn onderwerp overblijven, het goed is. Ik loop rond, ik tijger, ik buk, ik spring, ik klik, maar vooral word ik verleid door licht, door geur door kleur….. En soms is er vaag een associatie, met iets. Geen idee wat het is en het doet er ook niet toe. Het licht wijst de weg en ik volg gewillig.
Pas heel veel later, als ik weer met beide voeten in de modder sta, gaat mijn hoofd weer aan de slag: Waar doet me dit nu aan denken? Waar ken ik dat licht van…die kleuren….Hoe dat licht valt door die zwarte kaders, zoals het licht ….in een kerk… En ineens weet ik het: Glas in lood ramen…!
En ergens in mijn achterhoofd klinkt steeds harder:


This is my church
This is where I heal my hurts
It’s in the world I’ve become
Contained in the hum
Between voice and drum

(R.i.p. Maxi Jazz – frontman Faithless)

IJsverrassing

Terwijl er steen en been werd geklaagd dat we nóóit meer echte winters hebben maakte ik een mooie mix van mist, vorst en vos en genoot met gulzige slokken van een flinke beker winter. Na een paar dagen was de beker leeg, mijn voeten koud, mijn hart warm en mijn geheugenkaartjes vol.

Zoals Martin Luther King zei: Alleen als het donker genoeg is, kun je de sterren zien.
Ik wens jullie heel veel lichtjes in 2023…en dan zonder de knallen, want alleen in stilte kun je echt horen….

Vogelaar voor een dag

$
0
0

Toen dit voorjaar heel vogelend Nederland traditiegetrouw van blauwborst naar blauwborst rende, had ik, ook zeer traditiegetrouw, andere zaken aan mijn hoofd. Want zelfs zonder blauwe borst, winnen welpjes de schattigheidswedstrijd met gemak. En dus liet ik hem ook dit jaar weer zonder veel pijn aan me voorbijgaan.

Bij vossenwelpjes fotograferen hoort doorgaans veel wachttijd. Meestal biedt dit ruimte om de zin van het leven weer eens onder de loep te nemen of een nieuwe bedrijfsstrategie te ontwikkelen, maar dit keer werd mijn oor getrokken door een nogal aanwezig geluidje. Ik kon heus wel horen dat het een vogel was, maar geluidstechnisch kan ik nog geen roodborst van een struisvogel onderscheiden, dus het bleef een soort achtergrondruis. Een fijne vossenfotografie-soundtrack.
Ineens, terwijl ik daar in alle onschuld stond te genieten van een kalme lenteavond, duwde deze vrolijke fluiterd zijn blauwe borst nog net niet in mijn gezicht. De hint was duidelijk, daar had ik zelfs geen ObsIdentify voor nodig!

Goed, een blauwborst dus. Tof, maar mijn missie was en bleef toch echt oranje en ik besloot dit ietwat opdringerige vogeltje maar een beetje te negeren.
Dan kende ik de blauwborst nog niet! Het is een beetje de Roelvink onder de vogels: Al doen ze helemaal niets bijzonders, ze moeten en zullen gezien worden. En – toegegeven- ze hebben een punt. (die vogels, niet Dries!) Die prachtige blauwe borst is wel gemáákt om bewonderd te worden, maar then again, zo’n fluffy oranje welpenvachtje ook! Dus nee. Ik zwichtte niet voor dit charmeoffensief. Blauwborst, go home!

‘Wie niet luisteren wil, moet maar zien’, moet de blauwborst gedacht hebben. Wéér kwam hij in mijn blikveld zitten en vulde mijn frame met een flinke klodder blauw. Lichtelijk geïrriteerd wendde ik mijn lens af en zocht naar een welp om me van deze druktemaker te kunnen bevrijden.
Plotseling vloog de blauwborst weg. Kort lontje? Gaf hij het nou op?
Integendeel. Hij kwam terug met nog grover geschut! Daar zat ie dan, met zijn bek vol pretpakket: Rupsen, torren en spinnen, en een hele riedels ondefinieerbare vliegbeestjes, het kon niet op. De uitslovert. En alsof dit nog niet genoeg was haalde hij zelfs zijn vrouw erbij, die hem weer probeerde te overtroeven door háár vangst te laten zien. Toen hij met een heuse libel aankwam, had ik het best even lastig; die stond hem goed! Ik ben tenslotte niet van steen en zo’n vogel die zich van zijn beste veren laat zien stug negeren is ook niet mijn hobby. Maar ja, vossen gaan nu eenmaal vóór het vogeltje. Waar bléven ze nou?

En toen besloot de zomerzon Team Blauwborst bijval te verlenen door hem prachtig in de spotlight te zetten. Terwijl de stralen zijn blauw langzaam goud verfden, voelde ik mijn innerlijke vogelaar -doorgaans zeer diep weggestopt- haar armpjes uitrekken en langzaam maar zeker ontwaken. Voor de vorm speelde ik nog even hard to get en keek wantrouwig naar een pluim in perfect tegenlicht. Wetend, dat als hij dáár zou gaan zitten, mijn laatste restje weerstand gebroken zou zijn. Ik wierp nog één hoopvolle blik op de wel heel onzichtbare welpen, maar alsof de blauwborst zijn cursus telepathie zojuist had afgerond, landde hij prominent op die pluim…. Blauwborst:Roes, 10:0. Ik ben tenslotte de beroerdste niet en wilde hem heus wel even vereeuwigen, voor het nagebroed. En die avond werd ik even vogelaar.

Eerlijk gezegd vind ik het wel een toffe nieuwe trend: Als ik niet naar de vogels kom, dan komen de vogels maar naar mij! Dus het wachten is tot de roerdomp, de velduil, de bijeneters, de hop en het woudaapje dit concept ook snappen. Mijn vogelaar en ik zijn de tent alvast aan het opzetten!

Mr. Blauwborst himself…

…met z’n blauwe borst…

Zijn prooien vliegen zelfs met hem mee. De uitslovert.

Hier begint het Grote Opbieden. Mr Blauwborst zet een libel in.

Voor het geval het me ontgaan was: libel dus.

Tuurlijk. Met prooi op een pluim!

En dan kan wifey natuurlijk niet achterblijven. Wat hij kan, kan zij ook!

En beter!

Haar gevoel voor stijl  is duidelijk beter ontwikkeld.

Maar onderschat zíjn talent voor dramatiek niet…

Ziet em duun dan…met z’n blauwe borst!

En hier kan ik toch weinig anders op zeggen dan: Bedankt blauwborsten…jullie zijn fantastische vogels!

Bijna net zo leuk als vossen!

Viewing all 83 articles
Browse latest View live